Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
6.2.2015 / Landsbygdens Folk
Norska framgångar i kampen mot MRSA
Den norska matmyndigheten Mattilsynet har genomfört en kartläggning av hela grissektorn som sannolikt är unik i hela världen. Insatsen var effektiv. Nu är det möjligt att utrota MRSA i Norge, säger veterinären Harald Øverby vid Mattilsynet.
MRSA finns fortfarande i en enda norsk besättning, men situationen är under kontroll. Gården ska nu saneras helt och hållet. Alla grisar avlivas, varefter stallet desinficeras och saneras. Därefter kan verksamheten fortsätta med friska grisar, tillägger Øverby.
Enligt de norska experterna har förekomsten av den multiresistenta bakterien utforskats så noga så att MRSA kunde utrotas direkt vid källan på varje enskild gård. Detta förutsatte en detaljerad genomgång av läget på alla gårdar.
MRSA påträffades för första gången år 2013 i två mindre norska grisbesättningar. Myndigheterna följde upp alla kontakter mellan gårdarna och påträffade smittobärande grisar på ett mindre antal gårdar. Mattilsynet genomförde därefter en heltäckande undersökning där prover har tagits på cirka tusen grisbesättningar med mer än tio suggor i hela landet. Resultatet gav en klar bild av den faktiska utbredningen av MRSA.
En variant av MRSA påträffades i 24 grisbesättningar. Samma mikrob återfanns hos 32 personer som har varit i kontakt med smittade besättningar - framför allt grisproducenter, veterinärer och slaktare.
På gårdarna där MRSA påträffades genomfördes omfattande saneringar. I samband med uppföljande granskningar har några återfall upptäckts, där besättningarna måste skickas till slakt. Men nu har den sista gården sanerats.
Mattilsynet berömmer det goda samarbetet med producenter och statsmakten. Näringen har visat stor samarbetsvilja medan staten beviljat stora resurser för projektet. Producenternas förluster har kompenserats med statliga medel.
Det har blivit dyrt men lönar sig ur samhällsekonomiskt synpunkt. Enligt Mattilsynet sparar staten i motsvarande mån utgifter. Det hade blivit betydligt dyrare för samhället om bakterierna skulle ha fortsatt att spridas.
De norska veterinärerna betecknar projektet som ett pionjärarbete. Sannolikt har inget annat land gått så grundligt tillväga. Norrmännen har också skaffat sig åtskilliga mängder kunskap på kuppen.
Kartläggningen av MRSA har underlättats betydligt av att grisnäringen är småskalig med en årsproduktion av 1,6 miljoner slaktgrisar. Norge är också ett av de länder med de lägsta insatserna av antibiotika inom djurproduktionen.
Det norska MRSA-projektet har väckt ett stort intresse i Danmark, men en heltäckande provtagning anses vara olämplig för danska förhållanden. Den danska grisproduktionens storleksordning kan inte jämföras med Norge.
Enligt en färsk rapport förekommer MRSA i nästan 70 procent av de danska slaktgrisbesättningarna. Danska experter har beräknat att en heltäckande sanering av alla danska besättningar enligt norsk förebild kan kosta upp till en miljard euro.
Det är för dyrt, eftersom den danska grisproduktionen i så fall skulle förlora sin konkurrenskraft gentemot utländska producenter. Danskarna vill därför bekämpa MRSA genom att blockera spridningsvägarna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab