Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
30.1.2015 / Landsbygdens Folk
Stor sänkning av mjölkpriset slog ner som en bomb
Men Ede upplever inte Valio som den stora boven i dramat. Enligt honom har livsmedelsbolaget garanterat att mejerierna har kunnat betala ett förhållandevis högt avräkningspris.
- Mjölkmarknaden är i en svår situation och jag vill inte beskylla Valio för sänkningen. Men det finns helt säkert många som är kritiska mot Valio och det förstår jag också. Men jag tycker det är viktigt att man förstår orsakerna till varför Valio har varit tvunget att justera priserna, säger han.
Var det rätt att sänka priset så kraftigt på en gång?
- Jag vet inte om det hade varit bättre att justera priset litet hela tiden. Det är kanske som med katten - det är lika bra att knipa av hela svansen på en och samma gång.
När producentpriset justeras innebär det att mjölkproducenternas inkomster har reducerats med cirka 24 procent sedan hösten. För Ede Lantbruk, som har en månadsproduktion på cirka 55.000-60.000 liter, handlar det i likhet med många andra producenter om enorma summor.
- Vi kommer att ha cirka 6.000 euro mindre i omsättning per månad jämfört med för ett år sedan. Det är en fruktansvärt stor del av vår inkomst som är borta. Mjölproducenterna hade en timlön på cirka 4 euro innan sänkningen och det vore intressant att se hur liten den är nu.
Sture Ede har redan vidtagit åtgärder på gården. Som exempel har han kommit överens med sina anställda om att lönerna inte indexjusteras i år. Utöver det har han skalat bort allt extra.
Avräkningspriset på mjölk i Finland har varit relativt högt i jämförelse med andra länder. Men Ede tycker inte det är rätt att jämföra den finländska prissättningen med andra europeiska länders. Han ger ett konkret exempel på varför:
- I höstas besökte jag en jordbruksmässa i Tyskland och diskuterade med en mjölkproducent. Han betalade cirka 11-12 euro i timlön inklusive sociala omkostnader, medan finländska producenter betalar omkring 20 euro i timmen åt sina anställda. När jag tar tre vallskördar får han sju. Produktionskostnaderna är på en betydligt högre nivå här och därför går det inte att jämföra priserna länderna emellan. Det blir helt fel, konstaterar Ede.
En annan sak som inte beaktas i en prisjämförelse rakt av är byråkratin. Ede påminner att finländska producenter måste uppfylla en drös olika krav och bestämmelser som de övriga länders beslutsfattare inte påfört sina producenter.
- Allt det medför extra kostnader för oss. Byråkratin i Finland kostar mera per mjölkliter jämfört med andra länder.
Ede är också kritisk till den finska staten som enligt honom bromsat mjölksektorn medan andra europeiska länder har sett mellan fingrarna om deras producenter överstigit kvoterna.
- Ute i Europa har budskapet varit att producenterna ska satsa så att de klarar sig. Men här har vi fått höra vikten av att inte överstiga kvoterna och det ökar inte produktionen, säger han.
Det han syftar på är att mjölkproduktionen har ökat inom EU för att kompensera inkomstbortfallet.
- Det innebär nu att vi har ännu mer mjölk och en del kommer importeras till Finland för att det är billigare.
Ede råder alla mjölkproducenter att ha noggrann budgetuppföljning och se över inkomster och utgifter. Själv tillämpar han en månadsvis budgetering.
- På så sätt har jag bättre koll på dagsläget och är beredd när det blir extra utgifter i form av bränslekostnader och utsäde på våren. Utöver det försöker jag se till att jag beräknat en del extra pengar när jag köper en del tjänster på entreprenad under sommaren.
- I värsta fall kanske man blir tvungen att ta en säsongkredit för att jämna upp kassaflödet.
Sover du fortfarande om natten?
- Det gör jag. Men inte lika tryggt. Jag är i likhet med alla andra orolig för mjölksektorns framtid i Finland. Jag tycker det också är dags för någon form av paradigmskifte när det gäller prissättningen på jordbruksprodukter. Något måste göras.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab