Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
30.1.2015 / Landsbygdens Folk
Också ÅCA tvingas sänka mjölkpriset
Han är själv mjölkbonde, så för honom var prissänkningen ett i dubbel bemärkelse "tungt" beslut att fatta.
- Men det finns ingen annan möjlighet.
Ålandsmejeriet är nu pressat från två håll. Exporten till Sverige försvåras av att kronan fallit i värde gentemot euron och på den finländska marknaden berör prispressen bland annat hela sortimentet av mejeriprodukter.
Prissänkningen kommer i ett läge när ÅCA via sitt dotterbolag i Åbo står i startgroparna för att utöka försäljningen på fastlandet, både beträffande ost och färska mjölkprodukter.
- Så frågan är hur vi ska få någon intjäning när vi säljer våra produkter.
Sundblom är väl medveten om att det blir problem med likviditeten på många gårdar när mjölkpriset sjunker samtidigt som det gamla literstödet på 4 cent försvinner och omvandlas till ett djurspecifikt bidrag, som man ännu inte säkert vet när det kommer att betalas ut.
Generellt slår nedskärningarna och eftersläpningen av stödutbetalningarna hårdast mot gårdar med hög skuldsättning, vilket i många fall innebär moderna och nybyggda ladugårdar.
- Tråkigt om de mjölkgårdar som representerar framtiden nu tvingas på knä, säger Sundblom.
Det förstås ingen tröst att det "omkring oss är ännu värre" som Sundblom uttrycker saken med tanke på att exempelvis mjölkbönderna i Sverige får ännu mindre betalt för sin mjölk.
- Få se hur det blir när mjölkkvoterna släpps fria.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab