Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
30.1.2015 / Landsbygdens Folk
Mjölkläget allvarligt men EU ingriper inte
- Det finns en oro över vad framtiden för med sig efter den första april. Medelpriset har fallit dramatiskt och det har allvarliga konsekvenser, konstaterade James Nicholson, konservativ parlamentsledamot från Nordirland, som tagit initiativet till en rapport från parlamentet som ska vara klar i vår.
Igen talas det om mekanismer för att styra prisfluktuationerna och framför allt mjölkutbudet.
- Ifjol steg mjölkmängden med fem procent samtidigt som konsumtionen sjönk. I och med det ryska embargot blev det dramatiska effekter för marknaden då priserna fortsätter att rutscha nedåt och det är besvärligt, konstaterade tidigare ordföranden för jordbruksutskottet, italienske socialdemokraten Paolo de Castro.
- Med mjölkpaketet skulle man ju tackla situationen, men det blev egentligen inga nya åtgärder. Marknaden inom EU är mättad.
EU-kommissionen har framlagt planer på ökad export från EU. Inte minst pekar man på en ökning i export av ost ifjol. Dessutom tror man på kommissionen att Kina kommer att återuppta omfattande uppköp på världsmarknaden. Att vare sig exporten i sig eller Kina som exportland skulle vara lösningen är något man från parlamentets håll tillbakavisar.
- Det borde inte finnas någon förståelse för den ståndpunkten, för ökad storskalig export är inte acceptabel. Om man tror att det är lösningen, så finns det inte ens behov för export!, kommenterade spanska vänsterns Lidia Senra Rodríguez.
- Vi måste hitta rätt mekanism för våra producenter och se tillbaka och överväga mekanismer för produktionsstyrning, så att sektorn inte blir helt förstörd.
Tvivlet på att EU-kommissionen ens har rätt information för analys av situationen består.
- Indikatorerna är ju så vaga och de ligger efter i tidtabellen, påpekade José Bové, som företräder de gröna från Frankrike.
- Krisläget måste definieras. För att tackla situationen måste volymerna och priserna hanteras.
I parlamentet finns en oro för att den inhemska efterfrågan inom EU och för att mjölkmarknaden är mättad.
- Mjölkutbudet är en del av problemet. Åtgärdspaketet efter mjölkkrisen 2009 var dömt att misslyckas, för det finns en obalans mellan leverantörer och mejerier och handeln, menade Martin Häusling, grön ledamot från Tyskland.
- Det finns inga möjligheter till avsättning på marknaden. Copa-Cogeca är den som velat liberalisera marknaden. Nu ser det ut att det inte fungerar och skattebetalarna ska täcka det igen. Det måste finnas en balans, men tanken att skattebetalarna ska lösa ut folk är inte en lösning. Produktionen i Europa borde begränsas och det måste vara fokus på EU:s inhemska efterfrågan snarare än geopolitiska faktorer. Räddningen finns varken i Kina eller Ryssland.
Inom parlamentet är man ändå ense om att det råder en kris inom mjölksektorn och att EU-kommissionens prognoser slår fel, inte minst för att det senaste medelpriset för hela EU från november ifjol ligger på 34 cent per liter, fastän den sjunkande trenden håller i.
- Nu betalas det för mjölklitern 25 cent i södra Belgien, utbrast Marc Tarabella, belgisk socialdemokrat.
- Anser kommissionen faktiskt inte att det är en kris? Vi borde tillsätta ett europeiskt styrorgan där producenterna har en större roll.
På kommissionen medger man att att prisuppföljningen är bristfällig. I sina analyser verkar inte kommissionen heller beakta hur mycket produktionsinsatserna har stigit över de senaste tio åren.
- Man måste göra något, för den interna marknaden drar ned priset till interventionsnivå, menade ordföranden för Copa-Cogecas mjölkutskott, Marcel Raymond.
- Produktionskostnaderna har ökat och dessutom har de fasta kostnaderna stigit dramatiskt.
Trots Kinas marknadsutträde och förlusten av den ryska marknaden tror man också på Copa-Cogeca att det finns exportutsikter. EU-kommissionen har förespråkat nya marknadsöppningar, men det är oklar var dessa nya marknader skulle finnas.
- Vi skulle vilja se kreditförsäkringar, men inte exportkrediter, utan en försäkring för upptagen kredit i nödfall. Om mjölksektorn stagnerar så blir det inga investeringar, konstaterade Marcel Raymond.
Det finns även de som påpekar att man borde återta beslutet om att slopa mjölkkvoterna. Sedan beslutet 2003 om att slopa kvoterna har kommissionen hållit fast vid att man inte omprövar det. Inga förslag till hur man lagstiftningsvägen skulle styra produktionen från och med april har än så länge kommit från kommissionens håll. - Det är klart att det är kris, menar James Nicholson.
- Det är enorma problem nere i produktionskedjan. Vi vill inte ha kvoter tillbaka genom bakdörren, men det måste finnas skäligt stöd till producenterna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab