|
30.1.2015 / Landsbygdens Folk
Inget lagringsavtal för europeiskt griskött
Under ledning av den lettiska ordföranden Janis Duklavs gick EU-ministrarna igenom marknadsläget, i synnerhet för de produktgrupper som påverkas av det ryska embargot. I fokus stod mjölk och griskött.
Talrika delegationer uttryckte sin oro över raset på marknaderna och krävde stödåtgärder från EU:s sida. Frankrike och Italien var också bekymrade över avvecklingen av mjölk- och sockerkvoterna och efterlyste information om avregleringarnas eftervård.
Agrarkommissionär Phil Hogan delade inte ministrarnas åsikter att marknaderna skulle befinna sig i en akut kris. Enligt kommissionens uppfattning är det möjligt att kompensera bortfallet av den ryska exporten med leveranser till andra delar av världen. Enligt Hogan har EU funnit nya köpare för 77 procent av det griskött som tidigare har exporterats till Ryssland. Som exempel på nya exportländer nämnde han Filippinerna och Sydkorea.
Hogan ville inte diskutera kravet på privat lagring för griskött. Ett sådant marknadsingrepp vore kontraproduktivt. Vi bara skjuter upp problemet, så att det blir ännu allvarligare om ett halvt år, inskärpte agrarkommissionären.
Han medgav att kommissionen är medveten om problemen med låga grispriser och i synnerhet de danska producenternas svåra situation. Många danska gårdar är svårt skuldsatta som en följd av tunga investeringar.
Enligt Hogan håller kommissionen läget under lupp för att vid behov återkomma med nya förslag. Danmarks jordbruksminister Dan Jørgensen ansåg däremot att privat lagring är ett bra verktyg för att röja undan överskottet på marknaden. Jørgensen fick stöd av Frankrike, Tjeckien, Belgien, Finland och Irland. Storbritannien, Tyskland och Sverige gick däremot på Hogans linje.
Läget på mjölkmarknaden fortsätter att bekymra medlemsländerna, men Hogan ville inte beteckna den rådande situationen som kritisk. Hogan hänvisade till att riktade insatser har genomförts för att stöda Finland och de baltiska länderna, som har drabbats värst.
Hogan menade att mjölkpriset har stabiliserats den senaste tiden. Det genomsnittliga avräkningspriset på mjölk i EU låg på 32 cent per liter i november. Mjölkauktionernas noteringar visar en stigande trend.
Han sade att kommissionen fortsätter att satsa på nya exportländer för mjölkprodukter. EU arbetar bland annat på frihandelsavtal som öppnar vägen till nya marknader, exempelvis i Mellanöstern.
Hogan lovade emellertid att förlänga lagringsstödet för smör och skummjölkspulver fram till den 15 september. Stödet skulle ha gått ut i februari. Åtgärden ska hålla priset stabilt genom att hålla produkter borta från marknaden.
|
|