Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
28.1.2015 / SLC
Mavi: Ändring av koordinatsystemet påverkar åkerarealen
Landsbygdsverket är tvunget att ändra koordinatsystemet i sitt Basskiftesregister. Förändringen innebär att alla åkerarealer måste räknas ut på nytt. Orsaken är övergången till användningen av EUREF-FIN-koordinatsystemet i statsförvaltningen. Lantmäteriverket tog redan år 2010 i bruk EUREF-FIN-koordinatsystemet i alla sina produkter och upphörde med stödet av övriga koordinatsystem i slutet av år 2012. Ändringen sker också på grund av att upprätthållandet av de informationssystem som Landsbygdsverket ansvarar för har övergått till Lantmäteriverket.
 
Det riksomfattande koordinatsystemet och höjdsystemet är grunden för kartering och kartor, användning av geografisk information och navigering. Lantmäteriverket och Geodetiska institutet har skapat det finska referenssystemet för koordinater enligt det gemensamma europeiska koordinatsystemet. Vårt EUREF-FIN-system, som förbättrar noggrannheten och kvaliteten, är redan i omfattande bruk i statsförvaltningen.
 
År 2010 tog Lantmäteriverket själv i bruk det allmäneuropeiska koordinatsystemet bl.a. i allmänna kartverksarbeten, tryckta kartor och fastighetsförrättningar. I Landsbygdsverket genomförs övergången till det nya koordinatsystemet i början av år 2015 innan vårens ansökan om odlarstöd inleds och övergången till den nya programperioden sker.
 
Ändringen av koordinatsystemet gäller basskiftesregistret i Landsbygdsverket, som används i förvaltningen, övervakningen, planeringen och rapporteringen av jordbruksstöden. I basskiftesregistret har lagrats läges- och identifikationsuppgifter för alla driftscentrum och basskiften på de lägenheter som ansökt om arealbaserade stöd, bl.a. basskiftessignum, areal, omkrets och gränslinjetyp. Registret omfattar uppgifterna för cirka en miljon basskiften.
 
Åkerarealerna räknas ut på nytt

Den offentliga förvaltningens rekommendationer definierar EUREF-FIN-koordinatsystemet och kartprojektionerna. En kartprojektion är en metod där felen som orsakas av att jordens yta är krökt och jorden tillplattad vid polerna korrigeras. I den nya ETRS-TM35FIN -kartprojektionen fås arealen att bättre motsvara den verkliga arealen och de tidigare projektionsfelen minskar.
 
Övergången till EUREF-FIN-systemet i Landsbygdsverkets system innebär att arealerna i basskiftesregistret räknas ut på nytt. På många basskiften kommer arealerna att förändras. Om lägenhetens areal och antalet basskiften är stora, förändras arealerna mera än på små lägenheter. I delar av Finland förblir arealerna också exakt de samma.
 
I hela landet kommer det att ske förändringar i arealerna för 48 000 lägenheter. För dessa lägenheter minskar totalarealen på en fjärdedel med 1 ar, på hälften med 2–5 ar och på den resterande fjärdedelen med 5 ar eller mer. För hela landet minskar arealen med mer än halv hektar på endast 17 stora lägenheter.
 
Övergången till användningen av EUREF-FIN-koordinatsystemet innebär för odlaren bl.a. att det är enklare att utnyttja Lantmäteriverkets kartmaterial. Bl.a. kan man ladda ner alla flygfotografier avgiftsfritt från Lantmäteriverkets filservice för avgiftsfri data och kan man utan ändringar eller konversioner använda dem tillsammans med Landsbygdsverkets basskiftesmaterial. GPS-mätningar som gjorts i WGS-84 koordinatsystemet kan också direkt användas tillsammans med ovannämnda flygfoton och de digiterade basskiftesgränserna. Geodetiska Institutet har även lanserat en avgiftsfri korrigeringstjänst för noggrannare GPS-mätningar som kan användas vid precisionsodling.
 
De nya arealerna är i bruk i vårens stödansökning
 
I Vipu-tjänsten kan man se arealerna för basskiftena uträknade enligt EUREF-FIN-systemet. Likaså finns arealerna enligt EUREF-FIN-systemet på sammandragsblanketten som sänds på våren.
 
De nya arealerna används från och med stödansökan 2015 i jordbuksförvaltningens informationssystem. De nya arealerna kommer inte att orsaka retroaktiva följder eller ändringar i gällande förbindelser.
 
Ytterligare uppgifter vid Landsbygdsverket:
Avdelningsdirektör Jukka Pekonniemi
0295 31 2367, fornamn.efternamn(at)mavi.fi
 
Tekniska tilläggsuppgifter, ledande GIS-expert Åke Möller
0295 31 2330, fornamn.efternamn(at)mavi.fi
 
Ytterligare uppgifter vid Lantmäteriverket:
Ledande sakkunnig Marko Ollikainen
040 779 3726, fornamn.efternamn(at)maanmittauslaitos.fi
 

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab