Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 24.11.2024
 Grattis Siv
23.1.2015 / Landsbygdens Folk
Åsvik förutspår mycket svårt år för mjölksektorn
Det är inte bara Rysslands importförbud på livsmedel från EU som är den enda boven i dramat. Andra orsaker som bidrar till Mjölkprisen ökad prispress är att systemet med mjölkkvoter avvecklas i mars, vilket redan har påverkat produktionen i EU.
- Det produceras mer mjölk och producenterna strävar efter att maximera produktionen när kvoterna försvinner. Det ökar utbudet ytterligare och en annan negativ sak är att Kina har redan köpt sitt behov av mjölkpulver för resten av året. Det kommer att bidra till att ett överutbud på mjölk i Europa, förklarar Åsvik.
Enligt Åsvik borde det enda rätta agerandet nu vara att den europeiska produktionen av mjölk skulle minska. Det vore det vettigaste i teorin, men i praktiken är det inte möjligt.
- I takt med att mjölkpriset sjunker påverkas också omsättningen på gårdsnivå. För att hålla omsättningen på samma nivå måste många gårdar som investerat producera mera mjölk. Investerande gårdar har inte råd att minska produktionen.
- Så trots att vi på europeisk nivå borde minska produktionen för att minska utbudet är det inte möjligt för en stor del av gårdarna. Det här gör att vi biter oss själva i svansen, säger han.
Rysslands intentioner är att ha importförbudet i kraft i ett år och tidigast i augusti kan det hävas. Men det är oklart om så blir fallet och Åsvik tror inte Ryssland på kort sikt är någon lukrativ marknad för exempelvis Valio.
- Öppnar Ryssland gränsen återstår problemet med det låga värdet på rubeln. Det finns inte köpkraft i Ryssland och Valio har också sökt nya kanaler utåt som till exempel Sverige. Det enda som jag tror kan påverkas om gränsen till öst öppnas är att en del av överutbudet kan kanaliseras dit.
De finländska producenterna har haft högre medelpriser än många andra länder i flera år. Som exempel är avräkningspriset i Sverige cirka 28 cent per liter. Grundpriset på mjölk i Finland är i dag cirka 40 cent per liter och före höstens sänkning låg priset på cirka 46 cent.
Valios sänkning i september var därmed 6 cent per liter, men har i praktiken varit 4 cent per liter eftersom anskaffningsmejerierna kommit emot och betalat 2 cent per liter extra till producenterna för att dämpa effekterna.
- Men det innebär att slutlikviden, som betalas ut under våren, kommer att bli betydligt mindre eftersom andelslagen har tagit de två centen från den, vilket i sin tur påverkar ekonomin negativt.
Men var går egentligen smärtgränsen för vad de finländska producenterna klarar av ekonomiskt om det blir fråga om ytterligare sänkningar, vilket är troligt?
- Vi skulle behöva ett ännu högre medelpris för att vara nöjda. Men om priset sjunker till omkring 35 cent per liter är smärtgränsen nådd för många, säger Åsvik.
Han vill inte sia om hur stora sänkningar det kan bli fråga om eller hur de kan komma att genomföras.
- Nu har vi preliminära priser för januari, men efter det kan priset förändras. Jag vet inte om priset justeras nedåt rejält en gång eller om det blir fråga om flera mindre sänkningar. Jag hoppas att anskaffningsbolagen inte behöver göra alltför drastiska beslut rörande avräkningspriset under våren.
Åsvik förutspår att 2015 kan bli det värsta någonsin för mjölksektorn. Han beskriver situationen som ytterst svår och att näringen är pressad från alla håll.
- Marginalerna för gårdarna är små och jag tror många får betalningssvårigheter innan höstens stödutbetalningar. Vi har ju också ett nytt stödsystem som träder i kraft och det påverkar också negativt.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab