Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 4.12.2024
 Grattis Barbro, Barbara
26.7.2002 / LF
Irländskt slarv ledde till hormonskandal
Den tyska regeringen kräver att EU inför en positivlista för djurfoder. Det är en av konsekvenserna av unionens senaste livsmedelsskandal, där hormonet MPA hamnade i svinkött och läsk i elva länder. I Holland misstänker myndigheterna att hormonförorenat djurfoder kan ha hamnat på 7.000 gårder. På onsdagen höjde man siffran med ?ytterligare flera tusen?. Senaste måndag stoppade Italien importen av holländskt griskött.
Bara Grekland, Finland, Österrike och Irland verkar ha undgått sommarens hormonskandal. Det handlar om hormonet MPA, som bland annat används inom tillverkningen av p-piller. MPA kan i värsta fall förorsaka sterilitet. Men MPA används också illegalt inom djuruppfödningen. Som tillväxtpreparat är det förbjudet i såväl EU som övriga länder.
Hormonsubstansen härstammar från det irländska läkemedelsföretaget Wyeth Medica, som sedan 1999 skickat farmaceutiskt avfall för destruktion till Belgien. Avfallet har deklarerats som ofarligt, trots att det borde ha bokförts som riskavfall. En last avfall som skeppades via det irländska avfallshanteringsföretaget Cara innehöll emellertid inte bara det deklarerade ?sockervattnet?, utan därtill 2,5 ton MPA.
Partiet togs emot av det belgiska företaget Bioland. I stället för att destruera avfallet, sålde Bioland substansen som glykossirap till läskproducenter, och som ingrediens för djurfoder. Fodret sammanställdes i Holland. På mindre än två veckor spreds skandalen till elva europeiska länder. Värst drabbade är Holland, Belgien och Tyskland. I Tyskland har myndigheterna stoppat försäljningen av kött från 1.800 gårdar. De var kunder hos företag som misstänks ha sålt förorenat djurfoder.
Hormoner kan också ha blandats i foder för nötkreatur. Myndigheterna ville ta det säkra för det osäkra och stoppade mjölkgårdarnas leveranser tillsvidare. Senaste fredag kunde leveranserna igen återupptas, sedan proverna visade att mjölken var felfri.
Eftersom hormonrester inte heller har påvisats i inhemskt kött, kan också de övriga gårdarna återgå till vardagen. Men skandalen har blivit dyr, och lantbrukare i Tyskland och Holland vill stämma de skyldiga företagen. Den tyska producentorganisationen DBV har givit tre advokater i uppdrag att företräda de lantbrukare som har lidit ekonomisk skada. Huvudskyldig är belgiska Bioland, men där torde det vara svårt att kräva skadestånd - företaget är bankrutt.
Men skandalen utgör bara toppen på isberget. Dunkelsiffran är stor, hävdar tyska experter som menar att betydligt mer hormoner är i omlopp. Myndigheterna upptäcker ständigt nya hormoncocktails, avsedda att framkalla turbotillväxt. Den kriminella verksamheten omsätter miljoner.
Tysklands lantbruksminister Renate Künast har gått ut med kravet på en EU-omfattande positivlista för tillåtna djurfoderingredienser. Tyskland har en positivlista som omfattar 350 tillsatser. För hela EU finns det däremot endast en lista med förbjudna preparat.
EU-kommissionären för konsumentskydd, David Byrne, är emellertid inte så entusiastisk över idén.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab