Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
23.1.2015 / Landsbygdens Folk
Holland ska producera 25 procent mer mjölk
De holländska producenterna räknar med att utöka landets mjölkkobestånd med tio procent då kvoten avskaffas i början av april. Samtidigt väntas mjölkproduktionen växa med mellan 20 och 25 procent, till 14,5 miljoner ton årligen.
Enligt LTO finns det fortfarande marginal att höja effektiviteten inom sektorn. De enskilda gårdarna kan inte växa men produktionen per areal och mjölkko kan ännu höjas med innovativa teknologier och bibehållen varaktighet.
Den inhemska efterfrågan på mjölkprodukter kommer inte att växa. Men de holländska mejerierna expanderar och dammsuger världsmarknaden på jakt efter nya importörer. Holland ska snart konkurrera med de stora mjölkexportörerna USA och Nya Zeeland.
Avvecklingen av kvotsystemet är en enorm chans för den holländska mjölksektorn, säger Jan Maarten Vrij från mejeriorganisationen NZO. Organisationen representerar tretton holländska mejerier som bearbetar 98 procent av mjölken.
Den globala efterfrågan på mjölkprodukter stiger, i synnerhet i Asien och Afrika. Befolkningen och välståndet växer. Det är goda utsikter för den holländska mjölkproduktionen, säger Vrij.
De tyska mejerierna har också lagt om sin kurs. Nästan hälften av Tysklands totala mjölkproduktion förädlas till ost, smör och mjölkpulver som exporteras till andra länder i Europa eller skeppas till mer exotiska mål i Asien och USA.
De två senaste åren slog den tyska mjölkproduktionen alla tiders rekord. Nu har emellertid viktiga exportländer som Kina slagit på bromsen. De politiska spänningarna har också stängt kanalerna till Ryssland.
Den globala mjölkproduktionen ökade i fjol starkare än den sammanlagda efterfrågan. Detta har sänkt mjölkindustrins lönsamhet under den andra hälften av 2014, säger Karl-Heinz Engel från mjölkindustrins centralorganisation MIV.
Den tyska mjölkproduktionen har börjat minska från och med i år och de sjunkande priserna har dämpat intresset för utvidgningar. Men det finns också mjölkproducenter som väljer att utvidga under de rådande förhållandena, medger Engel.
Mjölksektorn måste bereda sig på osäkra tider och prisfluktuationer de närmaste åren. Engel räknar trots allt med att efterfrågan kommer att återhämta sig på längre sikt.
Enligt tyska mjölkexperter kommer framför allt stora mjölkproducenter att dra nytta av avregleringen. I framtiden måste en mjölkgård ha minst 100 mjölkkor för att löna sig, uppskattar mjölkkonsulent Theo Göbbel i Nordrhein-Westfalen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab