|
23.1.2015 / Landsbygdens Folk
Mer mjölk i Danmark då kvoten avvecklas
Prognosen har lagts fram av det danska vetenskapscentret för jordbruk- och grisproduktion Seges. Den åskådliggör mjölkproducenternas svårigheter att reagera snabbt på förändringar.
För ett år sedan steg mjölkpriset till en historiskt sett hög nivå. De danska mjölkgårdarna ökade sin produktion till den grad att den danska kvoten överskreds med mer än 100 miljoner kg.
Sedan dess har situationen förändrats. Mjölkpriset har störtdykt till en nivå som pressar gårdarnas ekonomi till botten. Enligt alla tillgängliga prognoser kommer avräkningspriserna knappast att förbättras nämnvärt under det första halvåret 2015.
Trots detta kommer mjölkgårdarna att höja produktionen ytterligare. Det anser forskaren Susanne Clausen vid det danska forskningscentret för jordbruk och grisproduktion Seges i en intervju för den danska facktidningen Mejeri.
Enligt Clausen är det låga mjölkpriset ett incitament att öka produktionen för att upprätthålla kassaflödet i svåra tider då ekonomin är dålig. De skuldsatta gårdarna är pressade att höja produktionen genom åtgärder som inte förutsätter nya investeringar.
Gårdarna ska bli effektivare genom att använda resurser som redan finns. Tillgången på ensilage har varit god de senaste åren. Det finns också ledig stallkapacitet, eftersom cirka 25.000 kor har tagits ur produktion de senaste åren, säger Clausen.
Kvotavvecklingen är som att lyfta locket av en puttrande gryta. Vi kommer att uppleva en tydlig effekt efter den första april, tror Clausen. På sikt måste varje enskild producent ändå titta på ekonomin - lönar det sig att producera den sista mjölklitern?
Mejerikoncernen Arla har redan börjat förbereda systemet för större mjölkmängder. Flera av koncernens danska enheter har utvidgat kapaciteten. Logistiken förutsätter fler tankbilar som gör det möjligt att ta emot mer mjölk.
Det är omöjligt att exakt förutspå hur enskilda mjölkproducenter kommer att reagera då kvoterna försvinner. Men vi räknar med en våg på mellan fem och sex procent mer mjölk under 2015, säger Arlas råvaruchef Thomas Carstensen till Mejeri.
Carstensen tror i likhet med Clausen att ökningen därefter planar ut. Tillväxten väntas fortsätta på en moderatare nivå av en eller två procent per år.
Hos Arla förväntar man att invägningen ska stiga med två miljarder kg fram till år 2020. Därav faller en miljard på Danmark medan den andra miljarden levereras av koncernens mjölkbönder i Storbritannien, Tyskland, Holland, Sverige, Belgien och Luxemburg.
Den europeiska mjölkmarknaden är mättad. Där kan avsättningen knappast förbättras. Tillväxtmarknaderna ligger i Asien och Afrika, där Arla är i full gång med nya etableringar, säger Carstensen.
|
|