Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
23.1.2015 / Landsbygdens Folk
Ryssland kan överväga att tumma på grisembargot
Representanter för EU:s och Rysslands veterinärmyndigheter samtalade igen om embargot i samband med den internationella gröna veckan i Berlin. Förhandlingsklimatet förefaller att ha varit gynnsamt.
Kommissionen ser vissa möjligheter till ett genombrott. Enligt Enrico Brivio, talesman för hälsokommissionär Vytenis Andriukaitis, nådde förhandlarna positiva resultat som ger anledning till förhoppningar.
Brivio betonade att det ännu inte finns något avtal. Det är också oklart vilka produkter som skulle beröras av överenskommelsen. Samtalen fortsätter, sade Brivio på tisdagen. Fler detaljer kan väntas då EU:s jordbruksministrar sammanträder nästa måndag.
Tvisten gäller Rysslands import av levande grisar, färskt griskött och vissa grisprodukter från EU. Ryssland stoppade genast importen då den afrikanska svinpesten påträffades i EU-landet Lettland i slutet av januari i fjol.
EU-kommissionen har fört intensiva förhandlingar med representanter för de ryska myndigheterna utan resultat. Kommissionen har karaktäriserat importstoppet mot EU-gris som orimligt, eftersom svinpest bara har förekommit i EU:s östliga gränstrakter.
Kommissionen inledde i april ett WTO-förfarande mot Ryssland, efter att de bilaterala förhandlingarna om hanteringen av den afrikanska svinpesten inte hade lett till några resultat.
I tvistlösningsförfarandets första steg begärde kommissionen konsultationer med Ryssland för att lösa tvisten. Eftersom samtalen inte ledde till några framsteg, begärde kommissionen att WTO behandlar frågan i en tvistlösningspanel.
Om Ryssland och EU enas om en lösning förfaller WTO-proceduren, betonade EU-talesmannen. Det ryska importstoppet berör nästan en fjärdedel av EU:s grisexport. År 2013 uppgick värdet av exporten till 1,4 miljarder euro.
De ryska myndigheterna föreslog i ett tidigt skede att embargot delvis kunde hävas, så att trygga och avlägsna EU-länder skulle få tillstånd att exportera gris till Ryssland. Men den dåvarande kommissionen ville inte gå med på detta. Nu har inställningen ändrats.
Det franska jordbruksministeriet uppgav redan på måndagen att Ryssland hade hävt importförbudet för levande grisar, slaktrester och fetter från Frankrike. Enligt nyhetsbyrån Reuters ska exporten återupptas de närmaste veckorna.
Danmark ska också få börja exportera slaktrester till Ryssland. Ryssland inbjöd redan i slutet av fjolåret "säkra" EU-länder som Danmark, Frankrike, Italien och Nederländerna att förhandla om separata avtal.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab