Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
20.1.2015 / SLC
SLC Åberg: Välkommet med prissänkning på bekostnad av handelns marginaler
Sänkningen av matpriserna är positivt för konsumenterna. Sänkningen måste handeln dock själv stå för, det finns inga marginaler kvar i primärproduktionen, framhåller SLC:s verksamhetsledare Johan Åberg.

Handeln har under flera år på bekostnad av primärproduktionen tagit åt sig större andelar av det priset som konsumenterna betalar i butiken. Detta påvisar en utredning som publicerades av PTT, MTT och konsumentforskningscentret förra sommaren. Handelns agerande gentemot jordbrukarna är ohållbart, konstaterar Åberg.

Situationen för det inhemska jordbruket är mycket svår för tillfället. Förutom den svåra marknadssituationen med ojämlika förhandlingspositioner inom matkedjan biter Rysslands handelsembargo, sänkningarna i jordbruksstöden och senareläggningen av vissa stöd mycket hårt på jordbrukarnas ekonomi, vilket påverkar andra sektorer negativt, poängterar Åberg.

Konsumenterna använder i snitt endast 12 procent av sin inkomst till matuppköp. Samtidigt är det allt fler konsumenter som värdesätter den inhemska maten allt högre. Produktionen av inhemsk mat är ansvarsfull och sysselsätter 300 000 människor i hela landet. Det är hög tid att lyfta fram värdet av den inhemska matproduktionen och handeln är en aktör som måste ta sitt ansvar när det gäller att upprätthålla en välfungerande matkedja, betonar Åberg.

Tilläggsinformation:
Johan Åberg, SLC:s verksamhetsledare, 040 523 3864


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab