Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
16.1.2015 / Landsbygdens Folk
Avena satsar på spannmålsexport från Ingå hamn
Avsikten är att de nya lagren ska stå färdiga i slutet av sommaren och mottagningen av spannmål ska inledas redan inkommande höst.
- I princip ska det vara möjligt för jordbrukarna att göra avtal om leveranser till Ingå hamn redan nu under våren, säger Avenas anskaffningschef Pekka Hyssy. Vi måste bara försäkra oss om att lagret faktiskt hinner bli färdigt.
På frågan om man kan göra avtal uttryckligen för export svarar verkställande direktören Kaija Viljanen att om man avtalar om leverans i Ingå hamn så är spannmålen i praktiken exportvara.
Anskaffningschef Hyssy räknar med att Avena kan komma ut med sina terminspriser under januari.
På Avena finner man Ingå hamns läge utmärkt med tanke på spannmålsexport.
- Via hamnen kan man effektivt skeppa ut spannmål från Nyland, Egentliga Finland och Tavastland, heter det i Avenas pressmeddelande. På dessa områden odlas merparten av Finlands vete och en anmärkningsvärd del av kornet.
- Ingå hamn är effektiv och där lastas både mindre fartyg och stora oceanfartyg. Ingå hamn kan ta emot fartyg av Panamaxklassen, som rymmer upp till 60.000 ton spannmål, säger Kaija Viljanen.
Direktör Viljanen påminner vidare om att korn i det närmaste varit en traditionell exportvara, men under de senaste tio åren har också veteskördarna ökat och därmed exporten.
Det är Inkoo Shipping, som sköter hamntjänsterna för Avenas räkning. Företagets verkställande direktör René Fagerström är glad:
- Avenas investering hjälper oss att utveckla och utvidga vår verksamhet. Vi kan utnyttja både vårt område och hamnens kapacitet allt effektivare. Man ska inte heller underskatta projektets inverkan på sysselsättningen.
Avena bygger även ett spannmålslaboratorium på hamnområdet, medan Nylands Svenska Lantbrukssällskap utför spannmålsanalyserna. Det jobbet har sällskapet en gedigen erfarenhet av på försöksgården Västankvarn i Ingå, inte långt från hamnen.
- Projektet gynnar jordbrukarna, eftersom export är ett anmärkningsvärt alternativ i jordbrukets strävan att förbättra försäljningsintäkterna, säger NSL:s verkställande direktör Henrik Lassas.
Spannmålslaboratoriet på Västankvarn ska finnas kvar också efter att det nya laboratoriet inreds i anslutning till lastbilsvågen vid hamnen.
- Det är ändå bättre att lastbilarna kör direkt till hamnen för analys i stället för att de måste ta vägen via Västankvarn, säger Henrik Lassas.
Enligt Ingå kommunfullmäktiges första viceordförande, jordbrukare Kristian Westerholm (sfp) gynnar Avenas investering målet att utveckla Joddböleområdet där hamnen finns till ett livskraftigt område för företagande.
- Dessutom blir det ett allt bättre utgångsläge för jordbrukarnas försäljning av spannmål på området, säger Kristian Westerholm.
- De senaste åren har spannmålspriserna varit låga och ortens jordbrukare har varit tvungna att frakta sin vara ganska långt, vilket återigen har höjt kostnaderna. Projektet är således till allas fördel, även om jag nog vet att Avena inte är någon välgörenhetsorganisation.
Enligt Kristian Westerholm är Avenas besked speciellt välkommet efter Fortums beslut att lägga ner kraftverket i Ingå.
Även jordbrukaren Jorma Ikävalko från Lojo är nöjd.
- Det uppstår nu en öppning som gör det möjligt för oss att exportera sådan vara, som vi ändå har för mycket av, säger han.
Jorma Ikävalko hoppas att verksamheten är i gång i höst, detta eftersom åtgången på nyländsk spannmål har varit trög de senaste åren.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab