Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
16.1.2015 / Landsbygdens Folk
Kolla förskottsskatten!
Det går i övrigt ganska smidigt att ändra förskottsskatten också på internet. Nytt inbetalningskort brukar komma efter 4-5 dagar. Adressen är skatt.fi/skattekort. Vid behov kan man sedan komplettera mot slutet av året, det finns giroblankett för ändamålet på skatt.fi.
Kom även ihåg att i de fall där makarna delar inkomsten ska båda söka ändring i förskottsskatten, i fall den visar sig vara för hög.
Enligt skatteutskottet är det i övrigt oskäligt att jordbrukaren betalar förskottsskatt jämnt över hela året på inkomster som inte ännu finns. För de flesta jordbrukarna är största delen av inkomsten, till exempel från stöden, ändå koncentrerad till slutet av året.
Skatteutskottet uppmanar vidare jordbrukarna att kolla de kommande beskeden om fastighetsskatt och rätta eventuella felaktigheter. För att ta ett exempel så är en fastighet på under två hektar vanligen inte ett självständigt gårdsbruk, men om man använder den för aktivt jordbruk ska man inte i sin helhet behöva betala fastighetsskatt för den.
När det gäller de kommande regeringsförhandlingarna efter riksdagsvalet i vår diskuterade utskottet dessutom möjligheterna att halvera skulderna i beskattningen och den vägen öka nettoförmögenheten, vilket åter höjer kapitalinkomstandelen. Det här har betydelse, speciellt för dem som just etablerat sig som jordbrukare samt dem som investerar mycket.
Det är dessutom inte sällan det finns ett samband mellan de här två. Det är speciellt om man köper åker med lånade pengar som man riskerar komma i en situation där nettoförmögenheten minskar kraftigt. Detta eftersom åkerns värde räknas enligt beskattningsvärdet och inte anskaffningsvärdet.
När nettoförmögenheten minskar så minskar också kapitalinkomstandelen i beskattningen, vilket återigen höjer skatten för jordbrukaren, åtminstone i de flesta fallen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab