Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
16.1.2015 / Landsbygdens Folk
CAP-reformen och mjölken på EU-rådets jordbruksagenda
Den nya CAP-reformen som trädde i kraft vid årsskiftet har redan föranlett protester. Långtifrån alla medlemsländer är införstådda med förgröningsåtgärderna. Flera ledande EU-parlamentariker har krävt att förgröningsreglerna borde skjutas fram till 2016.
Men Hogan vidhåller att förgröningen är en fast beståndsdel av jordbruksreformen, som EU och parlamentet tillsammans har godkänt. Han påpekar att hela CAP-reformen i själva verket infördes med ett års försening.
Medlemsländerna måste nu se till att deras jordbruksförvaltningar klarar av att genomföra de nya reglerna. Kommissionen har gått med på flera lättnader. Bland annat blir det en mjukstart för sanktionerna mot jordbrukare som inte följer reglerna.
Hogan har också tillkännagivit sina planer att förenkla reglerna och avskaffa onödig byråkrati där det bara är möjligt. Reglernas ändamålsenlighet kommer i vilket fall som helst att prövas redan nästa år.
Medlemsländerna måste genast i början av året också skyndsamt förhandla fram en ny kompromiss om den kontroversiella ekoförordningen. Parterna har sex månader på sig för att nå en lösning. I annat fall återtar kommissionen sitt förslag.
Förslaget till frödirektiv har däremot strukits från dagordningen. EU-parlamentet skickade i fjol förslaget tillbaka till kommissionen, som nyligen officiellt drog direktivet tillbaka.
Direktivet för biodrivmedel är en gammal långkörare som EU:s miljö- och energiministrar igen ska sysselsätta sig med. Rådet måste fortsätta att förhandla fram en kompromiss med parlamentet.
Parlamentet har tagit ståndpunkten att andelen biodrivmedel av livsmedels- och energigrödor ska begränsas till sex procent av energiförbrukningen inom trafiken. Rådet anser att sju procent är en lämplig siffra.
Problematiken har dessutom komplicerats av en debatt om skogsbaserade biodrivmedel, en fråga som är särskilt viktig för Finland och Sverige.
Slutligen ska EU-kommissionen formulera ett nytt förfarande för tillståndsprocedurerna för GMO. Kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har kritiserat det nuvarande förfarandet, där GMO ofta godkänns av kommissionen mot enskilda medlemsländers vilja.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab