Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
16.1.2015 / Landsbygdens Folk
Parlamentet godkände de nya GMO-reglerna
Nu måste medlemsländerna ännu formellt godkänna parlamentets ståndpunkter men det är inget problem längre. Parterna enades redan i december om att anta det förslag som parlamentet nu godkände i plenum.
De nya reglerna kan träda i kraft redan i april. EU:s medlemsländer kan därefter själva förbjuda eller begränsa odlingen av genförändrade grödor utan att motivera sin ståndpunkt med vetenskapliga argument.
Förteckningen över tillåtna grunder för ett nationellt förbud är lång. Varje medlemsland som vill förbjuda GMO finner en grund att hänvisa till - exempelvis socioekonomiska, jordbrukspolitiska eller kulturella motiv. Förbuden kan också gälla hela grupper av GMO-grödor, antingen flera varianter av samma gröda eller olika grödor med gemensamma egenskaper.
Innan ett EU-land får begränsa eller förbjuda odling föreskriver reglerna att koncernen som har utvecklat GMO-grödan kan tillfrågas om sitt samtycke till begränsningen. Om koncernen inte går med på detta kan landet ensidigt införa ett förbud.
EU-kommissionen ska däremot också i fortsättningen bevilja tillstånden för nya GMO-sorter centralt, på basen av vetenskapliga utlåtanden från livsmedelsmyndigheten Efsa.
Hittills har bara Monsantos majssort MON810 godkänts för odling i EU. Den genförändrade stärkelsepotatisen Amflora förbjöds år 2013 av EU-domstolen på grund av ett formfel i tillståndsförfarandet.
Storbritannien hör till de GMO-positiva länderna i EU. Där hoppas man att kommissionen nu kan sätta upp farten och godkänna flera nya sorter. Den brittiska regeringen anser att landets jordbruk bäst kan utvecklas med hjälp av ny teknologi.
Tyskland förefaller att gå den motsatta vägen. Tyskarna har ett stort misstroende mot grön genteknik. Miljöminister Barbara Hendricks vill konsekvent stoppa varje GMO-sort som kommissionen godkänner.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab