Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
16.1.2015 / Landsbygdens Folk
EU risas för ”matgrabbing” av mark i andra världsdelar
För att åskådliggöra sin statistik har forskarna myntat begreppet "markfotavtryck", en faktor som ska konkretisera omfattningen av den markareal som är nödvändig för att upprätthålla den europeiska livsstilen.
Resonemanget har ytterligare utvidgats med begreppet "virtuell markimport", som åskådliggör följderna av handeln mellan regioner och länder. EU är globalt sett den allra största virtuella importören av markareal.
Enligt forskarna är Tyskland, Storbritannien, Italien, Frankrike, Nederländerna och Spanien de största bovarna. Enbart Tyskland och Storbritannien importerar var för sig upp till 80 miljoner hektar virtuell markareal.
Varje EU-medborgare förbrukar årligen 1,3 hektar åker i genomsnitt. Det är sex gånger mer än en invånare i Bangladesh. Industriländernas befolkning konsumerar oproportionellt mycket i förhållande till dess ringa andel av världsbefolkningen, lyder slutsatsen.
Om alla världens invånare skulle konsumera samma mängd kött som en genomsnittlig europé, borde 80 procent av den tillbudsstående globala markarealen uteslutande användas för köttproduktion.
De tyska jordbrukarna ifrågasätter beräkningarna i rapporten på många punkter. Enligt producententorganisationen Deutscher Bauernverband (DBV) är påståendet att EU skulle vara beroende av 640 miljoner hektar mark för sin försörjning taget direkt ur luften.
Siffran presenteras utan vare sig statistisk eller vetenskaplig dokumentering, kritiserar DBV-generalsekreteraren Bernhard Krüsken. Han hänvisar i sin tur till andra internationellt erkända undersökningar som kommer till vitt skilda resultat.
En rapport från Humboldt Forum for Food and Agriculture (HFFA) lägger fram exakta siffror som belägger att EU:s import motsvarar en nettoareal på 20 miljoner hektar. BUND-rapportens siffror står inte i någon som helst proportion till övrig statistik, kritiserar DBV.
Tysklands jordbrukare behöver 17 miljoner hektar för en självförsörjningsgrad på 90 procent. Det kan tyda på en virtuell markimport av mellan 1,5 och två miljoner hektar för Tyskland - men aldrig i livet 80 miljoner hektar, inskärper DBV-generalsekreteraren.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab