Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
13.1.2015 / SLC
Luke: Klimatuppvärmningen kommer att minska på veteodlingen
Enligt Naturresursinstitutet Luke kommer den globala veteskörden att minska med sex procent för varje grad som temperaturen stiger. Omskrivet innebär det ett bortfall på 42 miljoner ton per grad (celsius) eller en fjärdedel av världens nuvarande vetehandel. Enligt Klimatpanelen IPCC:s färska rapport kan medeltemperaturen i världen stiga med upp till fem grader fram till århundradets slut.

Vete är en viktig föda för en stor del av världens befolkning och förlusten kommer att medföra stora utmaningar. Förändingarna är också att vänta tidigare än vad man trott. Naturresursinstitutets professor Reimund Rötter framhåller att även en liten temperaturstigning kommer att ge effekter.

Naturresursinstitutet är delaktig i en internationell studie där man kommit fram till resultatet. Forskarna testade 30 olika skördemodeller och jämförde dem med fältprov, där medeltemperaturen för växtperioden varierat mellan 15 och 26 grader celsius. Skörden minskade mer under varma år och mindre under svala år.  

Professor Rötter konstaterar att större variationer i veteskörden kan leda till bl.a. försvagad livsmedelstrygghet som förstärker prisfluktuationer på marknaden, vilket i sin tur bidrar till obalans i det regionala och globala utbudet. Rötter framhåller att man i tid måste vidta åtgärder för att anpassa odlingen till de förändrade förhållanden, genom att bl.a. ta i bruk nya vetesorter som tål mer värme.  

Läs hela pressmeddelandet från Luke här.





Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab