Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
9.1.2015 / Landsbygdens Folk
Orpo gav inga nya bud för stödutbetalningarna
- Det här är pengar som inte bara lantbrukarna utan hela lokalsamhället är mycket beroende av. Kunde man inte förhandla sig fram till ett lite bättre resultat, så att till exempel 100 miljoner mera kunde betalas ut inom 2015? undrade ÅSP:s ordförande Mårten Forss.
- Om vi gör det så betyder det att somliga stöd kan bli utbetalade till över hundra procent och det finns ingen marginal för justeringar. Återkrav vill inte heller någon ha, så jag tycker det här är så bra som det kan bli, sade ministern.
Fördröjningen sades ursprungligen bero på att Landsbygdsverket Mavi har för klena resurser för att sköta övervakningen och utbetalningarna av stöden i tid. Enligt Orpo har man kunnat ge lite mera resurser för Mavis arbete. Verket måste bland annat uppdatera sina dataprogram på grund av de nya stödsystemen.
- De måste också ha möjlighet att testa sina system så att de faktiskt fungerar. Ni vet hur det är då de inte fungerar.
Seminariet som hölls på Westankärr gård med Mårten Forss som värd var det första i sitt slag i Kimito. Initiativet togs av företagaren Jyrki Penna som engagerade både kommunen och några politiska föreningar från jord- och skogsbruksministerns parti Samlingspartiet.
Trots lite haltande informationsgång kring evenemanget var salen välfylld med över hundra deltagare. Programmet sträckte sig över hela dagen och inkluderade information om både odlingsteknik, stödsystem och landsbygdsutveckling.
Ministern gjorde sitt bästa att ingjuta framtidstro.
- I frågan om bioekonomi är Finland en stormakt. Vi har världens renaste jordmån, luft och vatten. Vi har kunnandet att producera rena livsmedel. Det är sådant som efterfrågas i världen, sade Orpo.
- Nu gäller det bara att hjälpa lantbruket över den här svåra tiden som förorsakats av bland annat de ryska sanktionerna.
Men det kom snabbt upp också hemlagade orsaker till lönsamhetskrisen, framför allt det stora spannmålsöverskottet. Det är orsaken till att man får ett så dåligt pris och inte heller lönsamt kan exportera det, konstaterade bland andra SLC:s ordförande Holger Falck.
Enligt honom har överskottet byggts upp under en lång tid då mängden djur som konsumerar foderspannmål har minskat samtidigt som åkerarealerna ökat och odlingen effektiverats.
Odlarna måste åtminstone se över sina kostnader och undvika att göra dyra arrendekontrakt.
- Om man sitter med ett långvarigt dyrt arrendekontrakt så gör man förlust hela tiden. Då är arbetsglädjen den enda glädjen, sa Falck.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab