Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
9.1.2015 / Landsbygdens Folk
Mindre miljöersättning, men dyrt att vara utan
Egentligen är bara grundstödet, som det regionala enhetsstödet eller gårdsstödet numera heter, ännu öppet, de flesta övriga stödnivåerna har börjat klarna. Nivåerna i grundstödet sjunker jämfört med det tidigare gårdsstödet, eftersom en del av stödpengarna i stället går åt för att betala produktionsbundet CAP-stöd till nötboskap, får och getter, stöd för proteingrödor, råg, sockerbeta, frilandsgrönsaker och stärkelsepotatis samt stöd till unga jordbrukare.
Man ska dock minnas att det handlar om uppskattningar av vad de reserverade summorna räcker för. I fall det kommer fler ansökningar än väntat, minskar stödnivån, men om ansökningarna blir färre stiger den.
Det som väckt en del diskussion under året har varit de sjunkande nivåerna i miljöersättningarna, så som det tidigare miljöstödet numera heter.
- Många har kanske ställt sig frågan om det lönar sig att vara med i miljöprogrammet och visst kommer ersättningarna för många att bli betydligt lägre än under den nuvarande perioden, men det lönar sig ändå för de allra flesta gårdarna att ansluta sig, säger SLC:s verksamhetsledare Johan Åberg.
- Egentligen är det inte fruktbart att jämföra stödnivåerna med varandra i det gamla och det nya programmet, utan räkna hellre vad effekterna blir för den enskilda gården av att vara med eller inte i det nya miljöprogrammet. Det kan också löna sig att exempelvis tillsammans med sin rådgivare gå igenom vilka åtgärder som kunde passa den egna gården, hur de går att genomföra och vilka kostnader och intäkter de medför.
- Säkerligen finns det fall där det inte lönar sig att vara med i programmet, det kan till exempel handla om husdjursgårdar med brist på spridningsareal och höga fosforvärden på åkrarna, men också i sådana fall lönar det sig att räkna noggrant.
För jämförelsens skull kan nämnas att det som vi numera kallar gårdsvis åtgärd i viss mån kan jämföras med basmiljöstödet i det tidigare miljöstödet, medan skiftesvisa åtgärder kan jämföras med det som vi tidigare kallade tilläggsåtgärder.
Begreppet miljöavtal kan i viss mån jämföras med de tidigare specialmiljöstöden. En viktig skillnad jämfört med tidigare är att man kan göra miljöavtal utan att ha miljöförbindelse.
Ersättningsnivåerna i miljöprogrammet återges i LF:s pappersutgåva denna fredag.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab