Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
9.1.2015 / Landsbygdens Folk
Nationella stödpaketet bättre än väntat enligt Nylund
- Resultatet av det nationella stödpaketet blev i alla fall bättre än väntat om man jämför med de stödnivåer som presenterades tidigare i höstas, säger Mats Nylund.
Han hänvisar till kalkylen från slutet av november som presenterades för SLC:s fullmäktige. Den utgick från en summa på 319,6 miljoner euro att fördela. Stödsumman för nationellt inkomststöd 2015 i regeringens budgetproposition var 322,9 miljoner, men från den siffran hade man dragit av en överskridning på 3,3 miljoner euro 2014.
Utan ett tillägg i oanvända medel sedan tidigare år på 4,4 miljoner som jord- och skogsbruksministeriet letat fram tillsammans med finansministeriet och utan tillägget på 2,5 miljoner euro, som riksdagen beslöt om på basen av finansutskottets betänkande, hade stöden minskat.
Nu blev summan som fördelades 326,5 miljoner. Av den summan går drygt 33 miljoner till svin, fjäderfä och växthusodling samt hektar- och transportstöd för sockerbetor på AB-området. Resten fördelas på C-området.
- Från början var utgångspunkten en inbesparing enligt budgetramarna från i våras på 22 miljoner euro samt överskridningen på 3,3 miljoner, säger Mats Nylund. Den inbesparingen lindras nu med närmare 7 miljoner. Även om vi inte är nöjda kunde vi knappast ha uppnått ett bättre resultat.
SLC:s fullmäktige hade ingen lösning att ta ställning till på sitt möte i november, men de nivåer som diskuterades då hade varit en realitet i dagens stödpaket, om inte parterna hade fortsatt förhandla och riksdagen beviljat tilläggspengar.
I fall producentorganisationerna skulle ha ställt sig utanför stödlösningen hade den interna fördelningen dessutom kommit att ligga ännu längre från SLC:s mål än den nu gör.
- Det är ett faktum att det finns sektorer som drabbats, men man bör se på hela paketet och även beakta övriga stöd, säger Mats Nylund. Dikor och tjurar kommer till exempel att få högre produktionsbundet CAP-stöd.
Det produktionsbundna CAP-stödet till dikor stiger från 95 euro 2014 till 140 euro per djur i år, en höjning med 45 euro alltså. Stödet till tjurar stiger från 120 euro 2014 med 49 euro till 169 euro.
När det gäller tackor försvinner däremot EU:s tackbidrag, vilket betyder att stödnivån i praktiken går jämnt ut när man beaktar höjningen i det nationella stödet. Lammbidraget stiger dock med 10 euro till 45 euro per djur.
- Sänkningen för svin och fjäderfä är beklaglig, säger Mats Nylund, men i praktiken kommer det mer pengar via krisstödet också till svinsektorn.
Det sammanlagda beloppet för krisstöd till svinproduktionen i det nationella stödpaketet blir 3,7 miljoner, när man beaktar tillägget på 0,7 miljoner som parterna kom överens om veckan före jul.
Nivåerna i det nationella stödpaketet återges i LF:s pappersutgåva denna fredag.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab