Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
9.1.2015 / Landsbygdens Folk
Lettland tog över EU-ordförandeskapet
Lettlands jordbruksminister Janis Duklav avlöser sin italienska kollega Mauritzio Martina som ordförande för de europeiska jordbruksministrarna. Duklav vill bland annat vill följa upp den nya agrarkommissionären Phil Hogans initiativ att förenkla EU-byråkratin.
Duklav, som är utbildad forstmästare, kommer också att få ta itu med debatten om EU:s ekoförordning. EU-ministrarna har ett halvt år på sig att formulera alla de ändringar som krävs för att den ekoförordningen ska godtas av medlemsländerna och parlamentet.
Andra punkter i det lettiska arbetsprogrammet gäller paketet för djur- och växthälsa, förnyelsen av reglerna för den internationella handel med avelsboskap och avelsmaterial samt förslaget till ny veterinärlagstiftning.
Lettlands regering kommer också att påskynda förhandlingarna om reglerna för så kallade nya livsmedel. Likaså ska debatten om principerna för klonad boskap fortsätta. Duklav vill också främja en hållbar och ansvarsfull skogspolitik.
Mjölkkvoterna kommer också att avskaffas i slutet av april, under Lettlands ordförandeskap.
Lettland signalerar också ett oinskränkt stöd för fortsatta TTIP-förhandlingar om ett handelsavtal med USA. Enligt regeringen i Riga är det viktigt att EU snabbt slutför förhandlingarna med både USA och Kanada.
Enligt den lettiska regeringen får EU inte sumpa chansen att öppna handeln med de båda ekonomiska stormakterna. Lettland lovar att arbeta hårt för snabbare förhandlingar, tills EU:s ordförandeskap övergår till Luxemburg den första juli.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab