Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
9.1.2015 / Landsbygdens Folk
USA öppnar gränserna för nötkött från EU-länder
EU-kommissionärerna Vytenis Andriukaitis (hälsa), Cecilia Malmström (handel) och Phil Hogan (jordbruk) välkomnade den amerikanska öppningen i ett pressmeddelande på måndagen.
I det första skedet får endast Irland exportera nötkött till USA. Kommissionärerna är inte helt nöjda med detta. Man uppmanar USA-regeringen att i snabb takt utvidga tillståndet till hela EU så att importvillkoren börjar motsvara internationella avtal.
Kommissionen betraktar ändå det amerikanska beslutet som ett erkännande för de beslutsamma och effektiva åtgärder som EU har vidtagit för att stoppa BSE. Det ska också betraktas som en signal till länder som ännu upprätthåller sina restriktioner mot EU.
Kommissionen framhåller att EU har gjort stora ansträngningar för att kontrollera och utrota BSE. Nästan alla medlemsländer har tilldelats en likvärdig eller högre riskstatus med de flesta andra länder i världen.
De senaste standarderna infördes år 2005. EU förväntar sig att de återstående USA-restriktionerna för kött från får och getter ska hävas snart, så att de amerikanska importbestämmelserna också på denna punkt motsvarar internationella normer.
De irländska producenterna och landets slakteriindustri är nöjda med överenskommelsen. Enligt producentbasen Eddie Downey (IFA) har köttsektorn redan en längre tid hoppats på export till USA.
Slakteriindustrins lobbyorganisation Meat Industry Ireland (MII) framhåller att vissa detaljer ännu måste klaras upp innan exporten kan starta på allvar. Enligt MII kan beslutet tolkas som erkänsla för den goda kvaliteten på irländskt nötkött.
Den irländska köttsektorn har redan länge bearbetat den amerikanska marknaden för att förbereda en exportöppning. Det irländska köttet ska profileras som kvalitetsvara från hormonfria besättningar på grönbete.
USA-exporten väntas också höja den irländska nötproduktionens rykte på andra potentiella exportmarknader. Irlands jordbruksminister Simon Coveney betecknar USA-regeringens tillkännagivande som en fantastisk start på 2015 för Irland.
Det plötsliga intresset för nötkött från USA:s sida har ett tydligt sammanhang med de pågående förhandlingarna om frihandel mellan USA och EU. Gesten är sannolikt ägnad att blidka de negativa europeiska opinionerna mot TTIP.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab