Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
9.1.2015 / Landsbygdens Folk
EU lägger ut delar av TTIP på nätet
Eftersom avtalstexterna är komplicerade, har kommissionen lagt ut kortfattade förklaringar (Reader´s Guide). Kommissionen lovar exempelvis att inte pruta på de nuvarande reglerna för livsmedelssäkerheten.
EU kommer att hålla fast vid restriktionerna för hormoner och tillväxtfrämjande preparat inom boskapsproduktionen. USA förutsätts också acceptera EU:s tillståndsprocess för GMO. Denna kommer inte att påverkas av TTIP, skriver kommissionen. EU-kommissionen förklarar också sina ståndpunkter när det gäller det omtvistade investeringsskyddet och tvistlösningsmekanismerna. Originaltexterna publiceras däremot inte.
Genom att publicera delar av förhandlingstexterna vill kommissionen lösa in sina löften om en bättre insyn i processen. Handelskommissionär Cecilia Malmström anser att detta är nödvändigt, eftersom det cirkulerar många missförstånd och spekulationer i offentligheten.
Vi måste avmystificera förhandlingarna. Det är dags att kommissionen förklarar avtalet och berättar vad TTIP ska innehålla, men också vad det inte ska innehålla, sade Malmström på onsdagen.
Under förhandlingarnas gång planerar kommissionen att publicera fler dokument. Däremot blir det ingen offentlighet inom områden som marknadstillträde för varor och tjänster, importkvoter och tullar. De måste behandlas förtroligt, säger Malmström.
Nästa fas i förhandlingsrundan ska förberedas under januari månad. Delegationerna träffas nästa gång i februari. Efter en lång tid av tekniska förberedelser blir det sedan dags för den politiska fasen.
Enligt Malmström räknar kommissionen med att stommen till ett avtal kan färdigställas i slutet av detta år. Den slutgiltiga texten kan givetvis avvika från EU:s förhandlingspositioner.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab