Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
2.1.2015 / Landsbygdens Folk
Högproduktiv smaklös tomat oroar Närpes Grönsaker
Skullbacka och kollegan Jonas Lundström, som är försäljnings- och marknadsföringsdirektör vid NG, har förståelse för att det finns odlare som ur ett produktionsmässigt perspektiv går in för högavkastande sorter.
- Efter ett relativt svagt år med låga och fluktuerande priser på tomat är det naturligt att försöka hitta en sort där produktionen per kvadratmeter maximeras. Problemet är att vi redan nu har ett visst överutbud på tomat som bidrar till ett lägre marknadspris. Vi anser att det är fel att satsa på större skördar av en tomatsort som inte är bättre än de produkter som redan finns på marknaden nu, förklarar Lundström.
- Det leder till ännu sämre medelpris då överutbudet med högproduktiva sorter blir större. Nyttan av större skörd äts i sin helhet och mer därtill upp av ett sämre medelpris, fortsätter han.
Förra året gick NG in för en ny strategi där produktutveckling och kvalitet är ledord för verksamheten. Det producentägda packeriet kommunicerar numera också aktivare mot kunderna - det vill säga handeln - och strävar efter att producera det som konsumenterna efterfrågar.
- Vi lyssnar i högre grad på vad kunderna och framförallt konsumenten vill ha och vi vet att smak har stor betydelse för de val som konsumenten gör i butiken. Det visar fysiska smaktester som vi har genomfört och det visar också undersökningar som Handelsträdgårdsförbundet har gjort, säger Lundström.
Och fortsätter:
- I alla de här undersökningarna har exempelvis tomatsorten Merlice och andra högproduktiva tomatsorter hamnat långt ner på listan. Därför anser vi att branschen gräver en grop åt sig själv om vi börjar satsa på enbart kvantitet framom kvalitet. Fokus borde i stället vara på att balansera efterfrågan och utbud och erbjuda konsumenten rätt sorts tomater, säger han.

Stora volymer problem i Holland
Att försöka öka hektarskörden på bekostnad av till exempel smak är något som de holländska producenterna har satsat på de senaste åren. Men i takt med att skördarna har ökat där har konsumtionen minskat och en orsak kan vara att högproduktiva sorter har mindre smak, enligt Skullbacka.
Samma trend kan skönjas i andra länder och Lundström lyfter fram Tyskland och Norge som exempel på där handeln aktivt försöker hålla konsumtionen av vissa sorter på en lägre nivå.
- I Tyskland har man satt en minimigräns för Brix-värdet på tomater och har på så vis utestängt smaklösa sorter som Merlice från marknaden. Genom det skyddar man den inhemska produktionen av smakrika rundtomater. I Norge betalar handeln och säljer vidare Merlice för ett lägre pris än annan rundtomat, berättar han.
Genom att gå ut med sitt budskapet vill NG försöka bidra till att Finland inte gör samma misstag som andra länder har gjort med att satsa på högproduktiva sorter som till exempel Merlice.
- Vi tycker det är dags att vi tar ett gemensamt ansvar i Finland för utvecklingen gällande tomatkonsumtion. Som packeri är vi ytterst ansvariga för vad våra odlare producerar och för att se till att deras verksamheter har potential att existera och utvecklas också i framtiden.
- Bjuder vi ut smaklösa inhemska tomater öppnar vi dörren ytterligare för utländska specialtomater, vilka redan tagit en allt för stor andel av tomatkonsumtionen. Då är vi inne i en negativ spiral utan återvändo som drabbar hela branschen, säger Skullbacka.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab