Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
2.1.2015 / Landsbygdens Folk
Maffian gör pengar på italiensk olivoljekris
En torr försommar hade dessutom försämrat olivträdens motståndskraft mot flugornas larver, som ivrigt borrade sig igenom oliverna och förstörde frukterna. Det resulterade i ett stort kartfall och en ökad mottaglighet för svampsjukdomar.
Larvernas gångar leder till att syre kommer i kontakt med fruktköttet så att syrahalten och halten av peroxider ökar. Vid angrepp kan syrahalten stiga så mycket att oljan blir oanvändbar för konsumtion.
Flera av de viktiga olivregionerna har drabbats mycket svårt av angreppen, så att upp till 80 procent av skördarna har gått förlorade. I Toscana har nästan den kompletta skörden förstörts. På sin höjd kan en aning industriolja produceras och tas till vara.
I flera byar har skördefesterna ställts in, eftersom det inte finns någon skörd att fira. De italienska myndigheterna beräknar att säsongens skörd blir 35 procent mindre än normalt i hela Italien. Det täcker bara hälften av landets behov.
Den akuta bristen på olivolja driver givetvis priset i höjden. Priset kallpressad extra jungfruolja steg till en rekordnivå redan i november. En bidragande orsak är att också den spanska olivoljeproduktionen har drabbats av omfattande missväxt.
Som ett resultat av en urusel skörd, kommer produktionen av spansk olivolja att begränsas till 800.000 ton. Föregående år producerande Spanien - som är världens största exportör av olivolja - nästan 1,8 miljoner ton.
Grekland och Tunisien har däremot lyckats med sina skördar. Enligt det internationella olivrådets beräkningar ökade den grekiska skörden med 127 procent. Tunisien kunde till och med fyrdubbla sin skörd.
Grekiska och tunisiska producenter fröjdar sig, men kriminella element försöker dra nytta av situationen. De är väl medvetna om att konsumenterna ute i världen framför allt frågar efter den trendiga italienska olivoljan. Där finns de största vinsterna att hämta.
Det italienska forskningsinstitutet Eurispes påtalar i sin två år gamla rapport om "Agromaffian" det något märkliga förhållandet att Italien är en viktig exportör av olivolja, men samtidigt världens största importör av samma vara.
Därav kan slutsatsen dras att allting inte går rätt till i branschen. Eftersom italiensk jungfruolja betingar ett högt pris jämfört med andra vegetabiliska oljor, är det inte ovanligt att billigare oljor blandas med jungfruoljan.
Den inblandade oljan kan vara renad olivolja av lägre kvalitet, men den kan också ha inblandning av andra vegetabiliska oljor. Blandningen är laglig om den deklareras på etiketten. I annat fall är hanteringen rena bedrägeriet.
Den italienska polisen befarar att fusket ökar eftersom det är ont om god vara. Den italienska produktionen kommer inte på långt när att täcka ens den inhemska konsumtionen på tolv kilo olja per invånare.
Producentorganisationen Coldiretti, som också kritiserar agromaffian, tror att Italien nu kommer att importera dubbelt mer olivolja än landet kan producera. Därmed skulle två av tre flaskor olja med italiensk ursprungsmärkning i själva verket innehålla utländsk vara.
Coldiretti varnar också för olivtjuvar. I flera olivregioner har kriminella band stulit tonvis med oliver och olja. Polisen har till och med börjat eskortera tankbilar som transporterar olivolja, för att förhindra att de kapas av maffian.
Många olivodlare har slagit sig samman och organiserat egna patruller för att skydda sina odlingar. Producenterna har också riggat upp videokameror och annan övervakningsutrustning i sina plantager.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab