Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
2.1.2015 / Landsbygdens Folk
Ekoförordningen får halvt års nådatid
EU-ländernas jordbruksministrar enades i alla fall att ge reformen en ny chans vid sitt möte strax före julen. Samtliga medlemsländer utom Österrike visade intresse att förhandla vidare på basen av det existerande förslaget.
Agrarkommissionär Phil Hogan lät sig övertygas av diskussionen och lyckades i sista ögonblicket förhindra kommissionens viceordförande Frans Timmerman från att skicka alltsammans i papperskorgen för dödfödda EU-förslag.
Kommissionen kompromissar genom att ge ekoförordningen en nådatid på sex månader. Medlemsländerna och parlamentet måste enas om ett förslag under det lettiska ordförandeskapet. Det kan bli bråttom, eftersom genomgripande förändringar är av nöden.
Ministrarna formulerade inga gemensamma positioner under rådsmötet. Förhandlingarna om kontroversiella frågor, som granskningar av ekogårdar, gränsvärden för växtskyddsmedel eller importerade ekoprodukter står ännu i startgroparna.
Men redan nu förefaller enigheten vara stor om att undantag ska beviljas för att inte försvåra den ekologiska jordbruksproduktionen i EU.
Delegationerna ansåg att de ekologiska producenterna också framdeles ska få använda konventionellt utsäde och konventionellt producerade plantor. Avelsdjur från konventionella gårdar ska också tillåtas.
Medlemsländerna måste i vilket fall som helst vänta på att parlamentet ska hinna med i svängarna. Parlamentets rapport kan dröja ända fram till maj. I så fall blir det snävt med tidtabellen, om kommissionen håller fast vid sin frist.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab