Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
2.1.2015 / Landsbygdens Folk
Producenterna är besvikna över brittisk matombudsman
Ombudsmannainstitutionen inrättades för ett och ett halvt år sedan. Kansliet leds av Christine Tacon, som aktivt ska medla i tvister mellan leverantörer och landets tio största handelskedjor.
Men GCA:s kompetens omfattar bara tvister mellan matkedjorna och deras direkta leverantörer. De flesta jordbrukare levererar sina produkter via mellanhänder som mejerier och slakterier, och känner sig utestängda.
Producentorganisationerna, bland dem National Farmers Union (NFU), anser att jordbrukarna lider av illojala handelsmetoder utan att kunna påverka förhandlingarna med de stora kedjorna.
Från producenthåll har kravet framförts att matombudsmannens kompetens också borde utvidgas till att omfatta mjölkpriserna. I dag har ombudsmannen endast möjlighet att skydda trädgårdsproducenter som levererar direkt till handeln.
NFU kräver att GCA ska få utvidgade befogenheter att skydda producenterna mot skrupellösa inköpare. Organisationen anser att matombudsmannens kompetens inom livsmedelskedjan också ska täcka primärproduktionen.
Den skotska EU-parlamentarikern Alyn Smith, medlem i parlamentets jordbruksutskott, kräver att matombudsmannens befogenheter ska ses över. Det finns gott om företag inom livsmedelskedjan som utnyttjar kryphål i den nuvarande lagstiftningen.
Smith efterlyser strängare regler för att skydda leverantörerna om handelskedjorna hotar att stryka deras produkter ur sortimentet. Kedjorna har satt metoden i system för att pressa marknadspriserna, anmärker han.
Men representanter för handeln anser att det är för tidigt att reformera GCA:s verksamhet, eftersom institutionen bara har ett drygt år på nacken. Regeringen har ännu inte ens avlåtit det lagförslag som ska ge institutionen rätt att bötfälla handelskedjor.
Enligt en opinionsundersökning som genomfördes förra sommaren fruktar en stor del av handelskedjornas leverantörer repressalier, om de vänder sig till GCA. Hela 58 procent uppgav att de hellre tiger och lider i stället för att vända sig till ombudsmannen.
Drygt 40 procent av de tillfrågade tvivlade på institutionens möjligheter att skipa rättvisa och hjälpa dem. 24 procent av de indirekta leverantörerna ansåg till och med att deras situation hade försämrats.
GCA-chefen Christine Tacon betecknade resultatet som nedslående men påpekade att en första översyn av verksamheten är planerad i mars detta år.
Den försämrade lönsamheten inom den brittiska matsektorn har bidragit till att försvåra leverantörernas situation. Handelskedjorna kämpar med en tilltagande konkurrens av tyska lågpriskedjor som pressar prisnivån till det yttersta.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab