Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
2.1.2015 / Landsbygdens Folk
Danska grisproducenter lanserar ny MRSA-strategi
Det L&F närstående forskningscentret för grisproduktion (VSP) satsar på mer forskning och en stor internationell konferens om MRSA. Det övergripande målet att minska användningen av antibiotika med tio procent fram till 2020.
Landbrug & Fødevarer medger att andelen MRSA-positiva grisgårdar har ökat mycket snabbt. Frekvensen har fyrdubblats under de senaste fyra åren. Nu vill danskarna handla.
De danska grisproducenterna har sedan år 2010 minskat användningen av antibiotika med tio procent. Det blir en utmaning att minska förbrukningen med ytterligare tio procent, men vi ska klara av det, säger VSP-chefen Claus Fertin.
Vi beslöt redan för två månader sedan att halvera användningen av den bredspektrala antibiotikan tetracyklin. Den nya målsättningen är en fortsättning på detta arbete, tillägger Fertin.
I ett pressmeddelande påpekar VSP att Danmark hör till de länder som har den lägsta antibiotikaförbrukningen per producerat kilo kött. Den nya åtgärden ska öka danskarnas försprång till de utländska konkurrenterna.
VSP kommer också arrangera en stor internationell konferens, där forskare, läkare, veterinärer och andra experter ska utbyta erfarenheter. Förhoppningen är att stimulera forskning som effektiverar bekämpningen av resistenta bakterier i hela samhället.
Ingen är så angelägen om att bekämpa resistenta bakterier som Danmarks grisproducenter, framhåller Fertin. Men problemet ligger inte enbart i Danmark. Danskarna vill bland annat trycka på EU att ta upp resistensproblematiken på dagordningen.
Landbrug & Fødevarer har också initierat tre konkreta forskningsprojekt. Bland annat vill man ta reda på hur utbredda MRSA-bakterier är hos andra djurslag, som hästar och slaktkalvar. Detta har betydelse för att kartlägga spridningen av smittan.
En brett upplagd expertgrupp som tillsattes under hösten av jordbruksminister Dan Jørgensen har också kommit med åtgärdsförslag i syfte att förhindra spridningen av MRSA från gårdarna ut i samhället. Jordbruksministeriet ska nu granska den statliga expertgruppens rekommendationer. Enligt Jørgensen finns inga snabba och enkla lösningar. Men rapporten visar entydigt att de nuvarande ingreppen är otillräckliga, tillägger han.
Jørgensen ska i början av året kalla in de politiska partierna i Folketinget till förhandlingar om fortsatta åtgärder. Diskussionerna ska utmynna i en handlingsplan för den fortsatta bekämpningen av MRSA.
Producenterna är ense med forskare och politiker att hanteringen av antibiotika inom djurhållningen måste minska. Näringen är redo att satsa mer på friskare besättningar, men det kostar pengar, säger Henrik Mortensen som leder Danske Svineproducenter.
De danska grisproducenterna har svårt att få ekonomin att gå ihop. Branschen lider av låga grispriser till följd av ett stort grisutbud och det ryska embargot mot griskött från EU. Ingenting tyder på en ljusning detta år.
Mortensen hoppas på en hjälpande hand från staten. En satsning på sundare grisar förutsätter investeringar. I stället för att ensidigt skärpa kraven, borde man ta tillfället i akt och samarbeta för att nå de gemensamma målen.
Enligt Mortensen är det nu rätt tidpunkt att sanera de danska grisbesättningarna för att få fram sundare djur. Men det förutsätter driftstopp som kostar pengar. Branschen saknar resurser för att överbrygga åtgärderna.
Producenterna förväntar sig inte statliga pengar. Men staten kunde exempelvis hjälpa branschen med statsgaranterade lån över en femårig period. Man kunde också finna andra lösningar i form av statliga stöd till gröna projekt, funderar Mortensen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab