|
5.12.2014 / Landsbygdens Folk
Berner ger sig in i direkthandel med gårdarna
I bakgrunden till det här finns bland annat att Berner inte längre har ensamrätt i Finland till lika många internationella produkter som tidigare. Exempelvis Hankkija köper numera in en stor del växtskyddsprodukter, som tidigare förhandlades genom Berner, med hjälp sin nya ägare DLA.
– Vi anser i alla fall att vi har så pass suverän sakkunskap inom växtskyddet enligt finländska mått att vi har en plats att fylla för jordbrukarna, säger Kalle Erkkola.
– Vi har kvar vårt internationella kontaktnät, vilket bland annat innebär att vi snabbt kan få fram nyheter för jordbrukarna vid behov, tillägger verkställande direktören Antti Korpiniemi. På de stora företagen finns heltidsanställda doktorer vars enda uppgift är att utveckla effektivare metoder för bättre jordbruk.
Antti Korpiniemi understryker vidare att den finländska jordbrukaren inte får bli efter sina europeiska kolleger i utvecklingen. Han påminner om att Berner också med egen försöksverksamhet har varit med om att utveckla odlingsmetoder i Finland, till exempel inom odling av kummin och höstraps.
Sakkunniga ska stå för personlig kontakt
Att öppna en näthandel är i sig inte nytt, men Berners koncept är att det parallellt med näthandeln ska finnas ett kontaktnät med 25 sakkunniga rådgivare inom växtodling, som regelbundet besöker kundgårdarna och går igenom förutsättningarna för att uppnå goda skördar. Det innebär också att 14 nya personer anställs. Det blir 10-11 anställda som betjänar på svenska. Sakkunskapen fördelar sig så att 21 är sakkunniga på åkerväxter och 7 på potatis, medan 5 känner till trädgårdsväxter. Summan är större än 25, vilket beror på att flera är sakkunniga på flera produktionsgrenar.
Långt de flesta av rådgivarna är placerade längs eller i närheten av vår kustremsa, till exempel i Borgnäs, Sibbo, Helsingfors, Kyrkslätt, Salo, Kristinestad, Malax och Vasa.
– Vi satsar dessutom på ett verksamhetsställe i Åboregionen, säger Kalle Erkkola. Vi har också för avsikt att bygga upp verksamhet på Åland.
Meningen är att bönderna ska kunna göra beställningar också via kontaktpersonerna.
– Varorna levereras direkt till gården, vi har en egen central för logistik i Vanda med hela Berners lager på 2,4 hektar. Resurserna räcker för att betjäna hela landet.
Kalle Erkkola försäkrar att målet är bra skördar för jordbrukarna.
– Det finns inte förutsättningar för vår verksamhet om inte jordbrukarna har framgång med odlandet.
Dataverktyg för odlingsplaner
I konceptet ingår också ett elektronisk verktyg för att göra upp odlingsplaner med de produktionsinsatser som behövs.
– Det ska bli nya verktyg för att kunna välja till exempel rätt gödsel, ett system för att kontrollera spannmålslager, prisuppföljning och spårning av spannmål. De här tjänsterna finns visserligen på olika håll i dag men vi vill utveckla dem.
Berner debiterar inte för de här tjänsterna.
När det gäller produkter satsar Berner i första hand på växtsskydd, men också utsäde, gödsel, kalk och bränsle ska ingå, sådant som bildar rörliga kostnader i växtodlingen med andra ord.
Enligt Kalle Erkkola finns det dessutom planer på att gå in i spannmålshandeln.
– Vårt dotterbolag i Sverige, Gullviks, har varit en sorts förebild då vi byggt upp konceptet, säger han. De har haft liknande verksamhet redan ett antal år med gott resultat. Också jordbrukarna är nöjda.
Färre och större gårdar med kunniga bönder
I motsats till vad många trodde för bara ett år sedan verkar det alltså nu som om vi får flera aktörer i Finland som vänder sig direkt till gårdarna.
På Berner räknar man trots konkurrensen tydligen med att förutsättningarna finns:
– En utgångspunkt är att gårdarna minskar i antal och blir större, men en annan viktig sak är att våra jordbrukare har en hög utbildningsnivå. De känner sin bransch och de har förmåga och vilja att utveckla sin verksamhet. De vet också varifrån de kan få tag i nödvändig information. Det är naturligtvis en utmaning för dem som ska skaffa fram varor och tjänster. Vi är ändå säkra på att vi kan ställa upp med ett tilläggsvärde. Berner har verkat inom jordbruket och i synnerhet inom växtskyddet i 80 års tid. Vi har tagit in de första växtskyddsprodukterna till Finland.
Berner introducerade sin kommande verksamhet i går torsdag vid en större tillställning i Tammerfors.
Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen(at)slc.fi
|
|