|
5.12.2014 / Landsbygdens Folk
Mjölkbönderna krävde solidaritet i Bryssel
Tillsammans yrkar mjölkproducenterna nu på att EU ska ersätta de länder, vars producenter drabbats mest av Rysslands livsmedelsembargo. I och med att förhandlingarna om nästa års EU-budget ännu löper den här veckan och nästa vill producenterna att man gör en tillräcklig budgetreservering, så att sektorn inte ensam bär konsekvenserna av handelshindren.
De finländska representanterna för MTK och SLC träffade i slutet av veckan både parlamentariker och under torsdagen kommissionärerna Katainen och Hogan. I utbyte mot finländska mjölkburkar med solidaritetsmärkning fanns det moraliskt stöd att få, men ännu under onsdagen inga konkreta utfästelser.
- Det är en buffertfond på förslag som skulle uppgå till 230 miljoner euro, berättade Petri Sarvamaa om EU-budgetförhandlingarna, som fortgår mellan EU:s ministerråd och Europaparlamentet.
- Det gäller ju inte heller bara finländarna och balterna, utan embargot blir ju dyrt för de övriga produktionsgrenarna i andra länder också.
Om inte parterna enats om EU-budgeten tills nästa fredag kommer EU-finanserna att löpa månadsvis som fraktioner av årets budget. Utgången är ännu oklar.
Däremot signalerade de Europaparlamentariker från jordbruksutskottet som mötte producentrepresentanterna utanför parlamentet i den första vinterkylan i Bryssel att man nog är villig att stöda finländarnas och balternas krav.
Jordbruksutskottets ordförande Adam Siekierski från Polen och tysken Albert Dess, båda från den största konservativa gruppen i parlamentet, framförde att man är villig att driva på frågan och göra påtryckningar för att kommissionär Hogan gör en framställan.
- Det här är ett allvarligt problem och vi måste åtgärda det genom att visa solidaritet, kommenterade Siekierski.
- Sänkningen vi drabbats av under hösten är tolv procent, framhöll Tiina Linnainmaa, mjölkproducent från Tavastkyro, vid manifestationen utanför Europaparlamentet. Linnainmaa är viceordförande i MTK:s fullmäktige och styrelseledamot i den europeiska takorganisationen Copa-Cogeca.
- Totalt är det en förlust på omkring 70-100 miljoner för den finländska mjölksektorn.
Från MTK:s håll räknar man med en förlust på årsnivå om till och med 130 miljoner euro i förlorad omsättning på mjölkgårdarna och en nedgång i gårdarnas företagarinkomst med en tredjedel. Krisstöd behövs även för annan lantbruksproduktion som berörs direkt eller indirekt av Rysslands livsmedelsbojkott.
Från SLC:s håll framhåller man att det är EU som borde stå för kompensationen i och med att producenterna blivit spelbrickor i sanktionspolitiken i den politiska konflikten mellan EU och Ryssland.
Producentorganisationerna fortsatte under veckan förhandlingarna för ett stödpaket. Vid pressläggning torsdag hade det ännu inte framgått hur kommissionär Hogan förhåller sig till de nya kraven från Finland och de baltiska länderna. Från producenthåll framhåller man också att en eventuell stödsumma måste vara mera än bara symbolisk och beräknas mot den verkliga kostnadsnivån.
|
|