|
5.12.2014 / Landsbygdens Folk
EU importerar nötkött från argentinska feedlots
Argentina har nyligen tagits med i den utvalda grupp av länder som får exportera nötkött från feedlots till EU inom ramen för en samlad kvot på 48.200 ton. De övriga länderna är USA, Australien, Kanada, Nya Zeeland och Uruguay.
Den så kallade EU High Quality Beef grainfed quota (HQB) inrättades ursprungligen för USA år 2009 som en lösning på den gamla tvisten om hormonbehandlat nötkött. Då fick USA rätt att exportera hormonfritt kött till EU inom den fastställda kvoten.
EU kunde emellertid inte ge USA ensamrätt till kvoten utan att riskera problem med sina handelsavtal. I Bryssel försökte man kringgå detta genom att ställa upp krav på köttkvalitet och regler för uppfödningen som skräddarsyddes för feedlots i USA.
Bland annat måste djuren i den sista gödningsfasen utfodras med en särskild kraftfoderblandning av majs och soja som är typisk för intensivdrift i USA. Men numera uppfyller många andra länder samma krav och konkurrerar om kvoten. Argentina blev nyligen det sjätte landet i gruppen och får tillsammans med de andra exportländerna ta del av EU-kvoten enligt först-till-kvarn-principen. Kvoten fördelas enligt den ordningsföljd som ansökningarna lämnas in.
Argentina har också anspråk på den gamla Hiltonkvoten med tullättnader för kött från frigående boskap som lever på gräs. Men landet har fått allt större problem att fylla sin kvot. Nu sätter man sin tillit till HQB-kvoten för feedlots.
Den intensiva uppfödningen i utfodringsfållor ökar omsättningen markant inom den argentinska boskapsskötseln. Ett djur som betar på Pampas vidder slaktas mestadels efter två eller tre år. Kalvar i feedlots kan slaktas redan efter ett år.
EU-kvoten betraktas i Argentina som en framgång och ett resultat av långa och sega förhandlingar. För de inhemska producenterna öppnar sig nya exportmöjligheter som ska resultera i växande inkomster.
EU:s import av nötkött från Argentina har minskat betydligt de senaste åren. Mellan januari och augusti 2014 avtog importen med 16 procent. Marknadsandelen i EU-handeln är 13 procent.
Brasilien är den viktigaste exportören till EU med en marknadsandel av 43 procent, före Uruguay med 16 procent.
Brasilien har likaså börjat satsa på intensivuppfödning av nötboskap i feedlots. Än så länge utgör köttproduktionen i feedlots under tio procent, men intresset för produktionsformen stiger. Enligt en specialrapport från holländska Rabobank siktar Brasilien på att betydligt öka sin export av nötkött till bland annat Europa, Japan och Korea. Det förutsätter en mer rationell produktion än i dag.
Rapporten utgår från att antalet djur i feedlots kommer att öka från dagens två miljoner till 4,5 miljoner djur inom tio år. Om man utgår från två produktionscykler per år, skulle detta resultera i nio miljoner nötdjur i feedlots.
Den globalt expanderande efterfrågan på kött och den utvidgade odlingsarealen för soja och spannmål är de viktigaste orsakerna till Brasiliens satsningar på feedlots. Trenden är att den traditionella boskapsskötseln trängs ut till mindre gynnsamma områden.
Produktionssystemet blir allt vanligare i länder där nötkött produceras i stora volymer. Feedlots används framför allt i Nordamerika, Australien, Argentina och Sydafrika. Enbart i USA föds omkring tio miljoner djur upp i feedlots med mer än 1.000 djurplatser.
|
|