|
5.12.2014 / Landsbygdens Folk
Jordbrukets utsikter goda på längre sikt
- Det beror på att vårt produktsortiment är annorlunda än i de flesta länder. Vi satsar på kvalitetsvaror och vidareförädlade mjölkprodukter som ost och kvalitetssmör. Mjölkpulverexporten är mycket lägre än i till exempel i Sverige och Danmark, bara fem procent jämfört med deras 15 procent.
De finländska mjölkbönderna drabbas hårt av Rysslands motaktioner. Finland måste göra sig av med sina kvalitetsprodukter och istället förvandla dem till billigare varor som industrismör och mjölkpulver.
- Producentpriset sjunker, eftersom 50 procent av exportmarknaden måste ersättas, sade Pyykkönen.
Priserna sjunker också på EU:s inre marknad. Osäkerheten fortsätter och enligt Pyykkönen kommer tillskottslikviden att sjunka.
- I början av året var mjölkpriserna däremot högre än förra året. Vi ser hur det blir nästa år.
Enligt Pyykkönen har de flesta branscher haft bekymmer i år.
- Köttmarknaden drabbades av de ryska sanktionerna redan i början av året. På den inre marknaden är situationen också svår.
En viss lättnad får husdjursgårdarna av att foderpriset sjunkit något. Även energipriserna har sjunkit.
- Vi trodde att också gödselpriserna skulle vara lägre men de ser ut att bli högre istället, konstaterade Pyykkönen.
Prognosen som sträcker sig fram till 2020 ser bättre ut för de finländska jordbruken. Efterfrågan på livsmedel i världen ökar, inkomsten ökar och befolkningen ökar.
- En högre inkomst betyder en ökad konsumtion av kött och mjölk. Förändringen syns främst i Asien, sade Pyykkönen. Importens betydelse kommer att vara stor.
Konsumtionen av fjäderfäkött ökar i världen och har nu passerat konsumtionen av svinkött, förutom i Europa. Indien blir den största mjölkproducenten 2020 och börjar exportera i synnerhet mjölkpulver till Asien.
- För oss är den ryska marknaden intressant, när den börjar dra igen, sade Pyykkönen. Vi har gott rykte där och samarbetet kommer att fortsätta.
Mjölkkonsumtionen kommer att öka i världen, och trots att Finland inte har så goda produktionsförutsättningar som många andra länder har vi mycket att erbjuda.
- Det är inte bara vår rätt att producera mjölk, utan också vår plikt, konstaterade Pyykkönen. Vi kan det här med att producera kvalitetsprodukter. Det får och måste vi göra.
När mjölkkvoterna försvinner förväntas producentpriset på mjölk sjunka med tio procent.
- Redan i år har de sjunkit 17 procent på grund av de ryska sanktionerna, men de hade sjunkit något också utan dem.
Däremot ligger Finlands konkurrensförmåga i kvalitet, inte kvantitet. Pyykkönen tror att produktionen i Finland kommer att fortsätta på hög nivå vilket skapar möjligheter.
- Den stora bilden stöder det finländska jordbrukets överlevnad. Men produktionen måste omorganiseras.
Gårdsstorleken kommer att öka speciellt på husdjursgårdar. Det kommer att vara svårt att skaffa tilläggsåker, och arbetsfördelningen måste tänkas om. Strukturutveckling och hantering av tillväxten på gårdsnivå är enligt Pyykkönen viktiga saker som var och en bör fundera på.
- På gården borde man mycket noggrannare tänka på vad man kan göra och på vem som gör vad. Allt behöver och får inte göras själv.
Husdjursgårdar behöver växtodlingsgårdar, och tvärtom. Också andra samarbetsformer bör utvecklas.
- Konkurrensen blir hårdare i framtiden och samarbete blir viktigt redan med tanke på arbetsinsatsförmåga.
Till exempel kan det vara frågan om maskinsamarbeten.
- Jordbrukarna måste mera än tidigare vara direktörer. Men framför allt, kom ihåg att ta om din egen välfärd.
|
|