Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
28.11.2014 / Landsbygdens Folk
SLC-fullmäktige kräver minskad byråkrati
Debatten som följde blev mycket livlig och många beklagade sig över den ständigt ökande byråkratin och den växande administrativa bördan för lantbrukarna.
- Stödregleringen håller på att bli vidrig och en uppsjö av fallgropar gör att stöden går om intet, påpekade Kaj Klinge och efterlyste en aktivare och mer demonstrativ roll från SLC:s sida.
- Något är fel då reglerna är så invecklade att man inte kan bevaka sitt eget rättsskydd. Det känns ju lite som om man hade fått sitt körkort, men ändå är tvungen att ha bilskolläraren med i bilen.

Spelbrickor i myndigheters maktkamp
Martin Edman höll med och menade att bönderna blivit spelbrickor i maktkampen mellan myndigheterna.
Tomas Långgård konstaterade att vi har myndigheter som börjat leva sitt eget liv och fastnar i detaljer och därmed koncentrerar sig på fel saker.
- Vi måste vända den här utvecklingen.
Många av deltagarna uttryckte samma frustration och den allmänna åsikten var att byråkratiproblemet bör lyftas upp som ett av SLC:s tyngdpunktsområden.
- Vi som jobbar inom intressebevakningen är precis lika frustrerade, försäkrade Johan Åberg, men påminde ändå om att en hel del av byråkratin kommer från EU och att det är långa processer att ändra den.

Styrelsen slutför förhandlingarna om stödpaketet
Anna Alm tog upp problematiken med unga företagare och menade att det känns som om myndigheterna snarare söker brister än försöker stöda företagarna som vill skapa ett livskraftigt lantbruk.
- Lönsamheten är basen, men det är nästan lika viktigt att man trivs med sitt arbete och vågar satsa, sade Alm.
Johan Åberg försökte trösta fullmäktigemedlemmarna med att konstatera att jordbrukarna antagligen kommer att få draghjälp av den rådande finansiella situationen.
- Statsbudgeten tål snart inte längre den svällande byråkratin.
Bland de sista punkterna på fullmäktiges agenda var nästa års stödpaket och dess behandling. Men eftersom många frågor fortfarande är öppna, tog fullmäktige inte i det här skedet ställning till det nationella stödpaketet utan gav styrelsen fullmakt att slutföra förhandlingarna, på det villkoret att styrelsen är enig.

Forss efterträder Abrahamsson
Under mötet förrättades förbundsfullmäktigevalet, där Stefan Thölix återvaldes till ordförande. Till förste viceordförande valdes Anders Rosengren samt till andre viceordförande Jan Salmén.
Till centralförbundsordförande återvaldes Holger Falck, med Henry Wikholm som ersättare. Till första viceordförande återvaldes Mats Nylund, med Jonny Kronqvist som ersättare. Till andra viceordförande valdes Mårten Forss, som också är ny ordförande för Åbolands svenska lantbruksproducentförbund. Forss efterträder Dick Abrahamsson. Till Forss ersättare valdes Mats Eriksson.
Ledamöterna Martin Westerberg och Tomas Långgård från Österbottens svenska producentförbund, Thomas Blomqvist från Nylands svenska producentförbund och Tage Eriksson från Ålands producentförbund återvaldes till centralstyrelsen.
Fullmäktige godkände också den andra behandlingen av SLC:s stadgar, som senast behandlades på fullmäktigemötet i juni, samt instruktionerna för skogsutskottet och dess befogenheter.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab