Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
28.11.2014 / Landsbygdens Folk
Demonstrationen gav tyngd i förhandlingarna
När speakern Yrjö Ojaniemi, verksamhetsledare för MTK i Södra Österbotten, frågade om det var några österbottningar på plats var ljudet öronbedövande.
I sitt anförande konstaterade Ojaniemi att varje reform sedan EU-inträdet har medfört mera byråkrati och övervakning för de finländska jordbrukarna. Följden av det är att förvaltningen har vuxit och det är just det som ligger bakom Mavis utspel att senarelägga stöden för nästa år.
- Situationen som vi har hamnat i nu beror på byråkratin. Vi måste få ett slut på det här och det som behövs är sunt bondförnuft. Övervakningen måste minska. Håller ni med? frågade Ojaniemi och fick starkt medhåll av demonstranterna.
Orsaken till att MTK och SLC ordnade demonstrationen i tisdags var att Jord- och skogsbruksminister Petteri Orpo var på plats för att förhandla med Mavi om senareläggningen av utbetalningen av nästa års stöd.
När ministern anlände fick han först ta del av ett gemensamt uttalande av jordbrukaren Jenna Syrjälä från Etseri. Hon beskrev skickligt den prekära situationen med låga priser och försämrad lönsamhet som jordbruket redan nu befinner sig i. Hon betonade också vikten av stöden eftersom jordbrukarna inte får ut en tillräckligt hög del av priserna.
- Om vi skulle bestämma själva föredrar vi intäkter från priser framom stöd. Men så länge priserna är så här låga är stöden livsviktiga och därför måste de betalas i tid. Om de inte gör det hamnar många av oss i likviditetskris.
- Vilken grupp i samhället skulle klara sig om lönerna flyttas framåt med flera månader till nästa år? Situationen är psykiskt tung för många, eftersom ekonomin är planerad utifrån stöden. Vi vill att du hjälper oss att kunna utföra vårt jobb.
Syrjälä fick stora applåder från demonstranterna och Orpo verkade också tagen av hennes uttalande. Orpo konstaterade att han ska göra sitt yttersta i förhandlingarna med Landsbygdsverket och menade att jordbrukarna har regeringens stöd.
Han hänvisade bland annat till att Landsbygdsverket har fått 600.000 euro till för att kunna påskynda utbetalningen av stöden. Likaså tog han upp det faktum att NTM-centralen har beviljats 1,8 miljoner euro för att påskynda EU:s krav på övervakning.
- Statsrådet har det här som tyngdpunkt och beviljade också cirka 20 miljoner i tilläggsbudgeten som krisstöd. Det förbättrar inte allt, men det är en signal från regeringens sida att vi förstår jordbrukarnas oro och att vi tar den på allvar.
- På sikt vill jag också arbeta för förenkla byråkratin kring stödsystemet. Vi måste få till stånd ett lättare system, för vi kan inte acceptera att jordbrukarna får stöden för sent, säger Orpo och begav sig in till Landsbygdsverket för att förhandla om stöden med de ledande tjänstemännen.

"Ett steg i rätt riktning"
Det var sedan en relativt glad jord- och skogsbruksminister Petteri Orpo som kom ut till de förväntansfulla jordbrukarna efter förhandlingarna med Landsbygdsverket. Han fick till stånd en del resultat som att en mindre del av nästa års stöd skjuts över till 2016.
- Förhandlingarna skedde i god anda och det ser ljusare ut för nästa år, säger jord- och skogsbruksminister Petteri Orpo efter de drygt en och en halv timme långa förhandlingarna med Landsbygdsverket i Seinäjoki.
Den del av stödet som enligt det första förslaget skjuts över till 2016, cirka 400-500 miljoner, halveras till cirka 200 miljoner. Utöver det kommer miljöersättningen att betalas tidigare än planerat, i oktober i stället för november.
- Jag är nöjd att vi kunde komma överens om att miljöersättningen betalas tidigare än det första förslaget.
SLC konstaterar att förhandlingarna är ett steg i rätt riktning, men att Landsbygdsverkets beslut ändå är en halvmesyr.
Johanna Nyman, medlem i ÖSP:s förbundsstyrelse och deltagare i demonstrationen, är av samma åsikt.
- Resultaten av förhandlingarna är inte optimala, men ett steg i rätt riktning. Jag ser det som viktigt att den del av stöden som skjuts över till 2016 minskar och att en del av stöden inte försenas lika mycket som det första förslaget från Landsbygdsverket.
Fredrik Grannas, ombudsman för ÖSP, anser att det var viktigt att bönderna kom till Seinäjoki för att visa sin åsikt.
- Förhandlingarna gav resultat till stor del för att Landsbygdsverket och NTM-centralen har fått extra anslag för att påskynda utbetalningarna. Men jag ser det som mycket viktigt att vi visade vår åsikt och starkt visade vad vi tycker om Landsbygdsverkets planer.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab