Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
28.11.2014 / Landsbygdens Folk
Mjölkproducenternas förhöjda literstöd räcker inte långt
Vi går tillbaka några månader. Som en följd av att Rysslands importförbud var Valio tvunget att sänka mjölkpriset med sex cent per liter. För en medelgård som producerar 240.000 liter mjölk på årsbasis innebär det ett ekonomiskt bortfall på 14.000 euro - nästan 1.200 euro per månad.
- Det förhöjda literstödet ger cirka 300 euro per månad och det minskar nettoförlusten till 900 euro per månad, om man utgår från medelgården med en produktion på 20.000 liter per månad. För större gårdar handlar det om betydligt större förluster, förklarar Mård.
Hur långt räcker 300 euro per månad för medelproducenten?
- 300 euro? Ja, det räcker till två veterinärbesök så är det slut. På ett år räcker det till att betala en månadslön för en anställd. Det säger ganska mycket om hur prekär situationen är, säger han.
Kompensationen borde enligt honom vara på en betydligt högre nivå om man beaktar att produktionskostnaderna ökar kontinuerligt.
- Producentpriset har minskat och produktionskostnaderna ökar hela tiden. Det är ingen positiv utveckling och det står helt klart att det förhöjda literstödet i nuvarande form inte räcker långt. Men det är i alla fall bättre än ingenting.
Den direkta förlusten av den pågående konflikten med Ryssland beräknas inom mjölksektorn uppgå till 100 miljoner euro på årsbasis. SLC:s verksamhetsledare Johan Åberg, som har varit med och lobbat för kompensationen, är medveten om att 20 miljoner inte räcker långt.
- Det är inget lätt arbete att få fram extra medel i dagens ekonomiska läge och det ligger hårt arbete bakom den här tilläggsbudgeten. Varje extra miljon är positivt, men jag är medveten om cirka 20 miljoner euro inte räcker när vi pratar om förluster på 100 miljoner på årsbasis.
- Det är inte rätt att en del av jordbrukarna ska betala för stormaktspolitiken, men jag betraktar tilläggsbudgeten ändå som ett steg i rätt riktning, säger han.
Av de totalt 19,4 miljonerna i tilläggsbudgeten har enligt ett första förslag reserverats 600.000 euro till yrkesfiskare, medan svinsektorn får cirka 3 miljoner euro. Det enda som är klart är att mjölksektorn får 16,4 miljoner totalt i hela landet och av dessa betalas dryga sex miljoner ut i form av det förhöjda nordliga literstödet till slutet av året.
- Det som inte är klart är hur det förhöjda literstödet till C-området i detalj ska betalas nästa år. Ska det betalas ett högre literstöd under några månader eller litet mindre fördelat på flera månader? Den saken är inte avgjord.
Gällande mjölken på AB-området är situationen mer invecklad. I det nationella stödet finns inte betalningsfullmakter för ett högre literstöd och därför har Finland begärt godkännande av EU-kommissionen för ett nytt krisstöd till södra Finland för att kunna betala en del av tilläggsmedlen till mjölkproducenterna i söder.
- Den slutliga summan till C-området beror därför på hur stor betalningsfullmakt kommissionen beviljar till AB-området och hur mycket som slutligen riktas till södra Finland. Dessa beslut tas så fort kommissionen ger grönt ljus och detta sker förhoppningsvis redan i december, förklarar Åberg.
Förra veckan meddelade EU-kommissionen att de baltiska mjölkproducenterna får krisstöd. Men Finlands situation nämndes inte. När Mård fick höra det blev han - föga överraskande - mycket besviken.
- EU-kommissionen har vaggat in producenterna i den tron att de som drabbas av handelssanktionerna mot Ryssland ska få kompensation. Framför allt Valios producenter har drabbats hårt och nu blir det inga pengar. Det är klart att jag är besviken, säger Mård.
Åberg är hoppfull och tror att EU-kommissionen kommer att ändra sitt beslut. Den största orsaken till det negativa beslutet är att prisstatistiken - som kommissionen har baserat sitt beslut på - visar att prissänkningen i Finland inte har varit tillräcklig.
- Prisstatistiken släpar efter och har också i övrigt varit bristfällig och det som kommissionen inte heller har tagit hänsyn till är att våra andelslag har gått in och finansierat en del av prissänkningen. Att vi har en sådan struktur med andelslag har vi kommenterat till EU-kommissionen så jag tror att den kan omvärdera sitt beslut.
- Dessutom kommer Finland så fort som möjligt att förse kommissionen med uppdaterad prisstatistik som bättre beskriver den verkliga situationen för mjölkbönderna. Det är ingen omöjlighet att Finland senare beviljas krispengar ur EU:s jordbruksbudget, säger Åberg.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab