Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
21.11.2014 / Landsbygdens Folk
Nu måste spannmålen exporteras!
- Vi har diskuterat i åratal att det enda rätta är att försöka exportera spannmål, motiverade Christian Nyholm. Men nu har vår lönsamhet blivit så dålig att det inte finns tid att fundera. Med organisationernas nuvarande personal finns det inte resurser att sköta det här ärendet. Det finns säkert en massa problem och det är ingen enkel utmaning det handlar om, men om vi inte gör något, blir problemen ännu värre. De som skrivit under hoppas således att SLC:s styrelse i rask ordning börjar diskutera de här sakerna.
SLC-ordförande Holger Falck frågade vad som garanterar att producenterna skulle vara bättre exportörer än de nuvarande spannmålshandlarna, i synnerhet när marknaderna är mättade.
- Den stora frågan är emellertid hur långt vi jordbrukare är beredda att binda oss med avtal så att överskottsspannmålen är såld redan när vi inleder vårbruket, sade SLC-ordföranden.
- Problemet är att jag inte kan ringa till en uppköpare i Tyskland för att bjuda ut litet korn, sade Christian Nyholm. Det behövs någon som kan sköta det här för oss. Våra uppköpare exporterar nog, men priset är kring 50 euro lägre per ton än i Tyskland.
- Men är du villig att sälja före sådden till ett fastslaget pris? frågade Holger Falck.
- Absolut, det finns förstås en möjlighet att de inhemska uppköparna börjar bjuda för att få slut på exportfunderingarna, men i sådana lägen behövs solidaritet. Har man bundit sig så ska det hålla, svarade Christian Nyholm.
- Visst har vi möjlighet och intresse att delta i projektet, sade verksamhetsledare Johan Åberg. Men vi måste också ha en klar arbetsbild för den vi anställer. Dessutom måste vi som jordbrukare vara beredda att anpassa vår odling till efterfrågan på marknaden, det räcker inte att vi bara försöker exportera vårt överskott.
- Vi har också ett spannmålsutskott i NSP och i SLC, som säkert kan ta itu med beredningen, sade Christian Nyholm. Men vi behöver pengar för att få igång verksamheten.
Han påminde ännu om att det ska få finnas kvalitetskriterier.
- Men vi ska följa Matif:s noteringar för kvalitetsvara i stället för att bara gå med på att kriterierna ändras hela tiden här på hemmaplan. Det borde visserligen diskuteras med våra uppköpare varför det ska vara så här. Vi har blivit uppmanade att exportera, men hur ska vi göra det? Vem ska jag ringa till?
- Frågan har dryftats också hos oss och vi har kommit fram till att någon resurs är nödvändig, sade MTK:s spannmålsombudsman Max Schulman.
- Men vi måste leta fram en person som kan bygga upp en struktur och hitta nya marknader. Det är inte nyttigt att tävla med de marknader där alla andra redan finns. Dessutom måste vi anpassa oss till efterfrågan på de nya marknaderna, det kan till exempel komma helt nya kvalitetskrav. Det är inte lätt och det går inte snabbt. Problemet är att minst en fjärdedel av vår spannmål är ett överskott som vi måste exportera. Det är inte säkert att vi behöver starta ett eget bolag, men den person vi hittar kan undersöka marknaden.
Ordföranden för NSP:s och SLC:s spannmålsutskott Bengt Nyman höll med om att initiativet var bra:
- Det behövs för att det visar fältets vilja, sade han. Jag vill samtidigt ge en eloge för tjänstemännen på NSP och SLC för att ha tagit i frågan. Också spannmålsutskotten har nog jobbat på bred front. Vi måste dock vara säkra på att vi är eniga som jordbrukare. Vi måste förbinda oss att på förhand göra exportkontrakt och vara beredda på att det något år kan vara ofördelaktigt. Uppköpare kommer troligtvis att försöka köpa ut oss en och en.
Bengt Nyman ansåg också att marknaden bör bearbetas.
- Vi måste till exempel kunna utnyttja att vi har rena produkter.
Kalle Åberg understödde initiativet.
- Vi har diskuterat med Ingå lokalavdelning och kommit fram till att det behövs en odlarägd aktör på spannmålsmarknaden, sade han.
Henrik Andberg påpekade att A-spannmål ibland har fått förfrågningar av producenter som skulle vilja exportera fastän priserna är lägre.
- Vi har haft gemensam marknadsföring, vilket underlättar situationen för den enskilda jordbrukaren, men export är nog en svår utmaning. Det tar tid att bygga upp en verksamhet som håller.
Han tyckte också att jordbruksmedierna kunde berätta mera om vem som sysslar med spannmålsexport och vad de betalar.
Johan Åberg ansåg att man kan rikta en förfrågan till Polar Oats.
- Där är både SLC och MTK delägare.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab