Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
14.11.2014 / Landsbygdens Folk
Stödet för inhemska bränslen måste ännu ses över
Bland annat är det meningen att inmatningspriset på skogsflis ska höjas från nuvarande 13,13 euro per megawattimme till 15,90 euro. Det här skulle däremot inte gälla trä som duger till produkter av högre förädlingsgrad.
- Det är helt oacceptabelt att dra den gränsen, säger Thölix. Det finns inga motiveringar heller. Vi har god tillgång på råvara och har haft en fungerande virkesråvarumarknad i flera år.
Tidigare fanns det heller ingen koppling mellan virkets grovlek och inmatningspris och enligt Thölix störde det inte marknaden. Frågan togs även upp när jord- och skogsbruksminister Petteri Orpo besökte SLC:s kansli på onsdagen.
Gällande skattesatsen på torv föreslås en sänkning från 4,90 till 3,40 euro per megawattimme.
En annan sak som väckt diskussion är hur de nya ändringarna skulle påverka Kemera-stödet. Enligt Thölix är det ingen risk för att höjningen för inmatningspriset på skogsflis och Kemera-stödet skulle gå på varandra.
- Stödet går i det här fallet till energiproducenten och har inte att göra med skogsägare eller entreprenörer. Energistödet går via arbets- och närningsministeriet, Kemera via jord- och skogsbruksministeriet.
Det som däremot kan hända är att ett tillägg i Kemera-lagen i det här skedet skulle skapa fördröjningar beträffande när den kan träda i kraft.
- Skarven mellan den nya och den gamla Kemera-lagen har varit en stor stötesten. Vi får inte det så väl ordnat att det gamla stödet fortsätter tills det nya börjar. Vi kan därför inte ta flera risker beträffande Kemera-finansieringen.
- På längre sikt kommer alla parter att dra nytta av den nya Kemera-lagen, säger Thölix.
Regeringen fattar beslut om propositionen för komplettering av budgeten för 2015 vid förhandlingarna som förs 17.11. Propositionen vidarebefordras sedan till riksdagen för behandling.
Ändringarna som berör inhemska bränslen ska träda i kraft 1.1 2015. De föreslagna nivåerna räcker däremot inte för att förbättra konkurrenskraften tillräckligt, utan meningen är att de ska sänkas respektive höjas ytterligare 2016.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab