|
31.10.2014 / Landsbygdens Folk
Obefogat skära i stödet för köttsektorn
Marknadsläget för nöt, får och svin ser inte speciellt ljust ut och speciellt för svinkött är trenden nedgående. Priserna är ganska låga och köttkonsumtionen minskar överlag. Det är också osäkert om köttsektorn får någon kompensation för de problem som rysslandssanktionerna och stödpolitiken orsakat.
- Svinköttsproduktionen sjunker med 8 procent i år och många slutar på grund av dålig lönsamhet. Finland är inte längre självförsörjande på svinkött, säger Långgård. Det finns alltså behov för kompenserande åtgärder också gällande svinkött eftersom sektorn lider av Rysslands handelsembargo.
På nötsidan är läget mer stabilt även om priserna sänkts något, men efterfrågan på premiumkött minskar. En positiv trend är dock att det finns en tydlig efterfrågan på inhemskt kött.
I Sverige har köttimporten för första gången på många år minskat och förhoppningsvis kan man vänta sig samma trend i Finland. Trots att köttkonsumtionen överlag sjunker, finns det utsikter att efterfrågan på inhemskt kött skulle öka.
Problemet är att ursprungsmärkningen då det gäller färdigmat, förädlade produkter, charkvaror och måltider idag är dålig.
- Vi skulle önska att man tog tag i detta från statens sida. Det borde införas strängare regler för ursprungsmärkning inom det här segmentet så att man inte bara går enligt EU:s miniminivåer utan ställer upp ambitiösare mål, konstaterar Långgård.
Det borde vara lätt för konsumenterna att veta om de väljer inhemskt eller utländskt.
- Eftersom vi har hårdare villkor gällande djurskydd och produktion i Finland än i övriga EU-länder, skulle det inte vara mer än rättvist att vi också hade en tydlig urspungsmärkning för alla köttprodukter.
Reglerna för hur man får saluföra kött som en gång varit fryst borde enligt slaktdjursutskottet också förtydligas. Köttförädlarna kan frysa in kött för att tina upp det senare eller så köper de in fruset utländskt kött, tinar upp det och marinerar varefter det säljs som färskt.
- Det här borde antingen förbjudas eller kommuniceras tydligt åt konsumenterna. Annars finns risken att kunderna köper kött och fryser in det i tron att man köpt färskvara. Dessutom säljs det här köttet ofta ut billigare, vilket förvränger prisbilden, säger Långgård.
Han menar att förädlingsindustrin har varit motvillig att förbjuda det här, men en bra kompromisslösning kunde vara att tydligt informera kunden.
- Vi i utskottet tror att det skulle vara möjligt att hitta den politiska viljan att genomföra det här. Det kostar inget för staten och skulle vara en form av tydlig konsumentupplysning i butiken.
|
|