Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 23.11.2024
 Grattis Yngve, Yngvar
24.10.2014 / Landsbygdens Folk
EU efterlyser klarhet om marklagar i Ungern
Mosonyi hade arranderat åkrarna för en tid av sju år. Men den nya ungerska marklagen som trädde i kraft i maj häver i praktiken hans rätt att bruka åkrarna. Österrikaren har försökt polisanmäla saken, men den ungerska polisen är måttligt intresserad.
Mosonyi berättar att han också har blivit trakasserad av skiftenas ägare i samband med tröskning eller andra göromål. Skörden av solrosfrö lyckades han köra in, men majsen tog markägaren hand om.
Mosonyi hoppas nu på hjälp från Bryssel. Han konstaterar att en utländsk arrendator är tämligen maktlös i Ungern. Problemet är den bristande rättssäkerheten. Enligt Mosonyi är det klart att Ungern bryter mot EU:s grundprinciper.
År 1994 blev det förbjudet för utlänningar att äga mark i Ungern. Då Ungern år 2004 anslöts till EU beviljade Bryssel en tioårig övergångstid för de gällande reglerna. I maj 2014 måste lagen avskaffas och marknaden öppnas.
Premiärminister Viktor Orbán har emellertid snickrat ihop en ny marklag som också i fortsättningen inskränker utländska jordbrukares möjligheter att odla ungersk mark. Utlänningar har visserligen formell rätt att köpa mark, men villkoren är omöjliga.
Med hjälp av den nya lagen infriar Orbán sitt vallöfte. Hans populistiska Fidez-parti lovade före valet en politik som garanterar att ungersk jord stannar i ungerska händer. De österrikiska arrendatorerna måste nu leva med konsekvenserna.
Orbáns regering vill utestänga cirka tvåhundra österrikiska jordbrukare från deras markarrenden i Ungern. Regeringen hävdar att deras nyttjanderättsavtal är ogiltiga, fastän arrendena har betalats i förskott.
Situationen har eskalerat till en diplomatisk tvist mellan Österrike och Ungern. Ungerns jordbruksminister Sandor Fazekas har blankt vägrat att diskutera frågan med sin österrikiske kollega Andrä Rupprechter.
Rupprechter uppskattar att det handlar om 200.000 hektar åker. Under våren våren vände han sig till EU-kommissionen då bilaterala samtal med Ungern inte ledde till några resultat.
Nu börjar Bryssel agera. Kommissionen anser att Ungern inte följer EU:s principer, eftersom man begränsar den fria rörligheten och rätten till etablering. Regeringen Orbán har två månader på sig att skriva ihop en förklaring.
Rupprechter är nöjd över att kommissionen äntligen reagerar. Den österrikiska jordbruksministern hoppas att EU:s kvarnbrev till Budapest ska ge resultat.
Nu hoppas Österrike på en konstruktiv lösning för de drabbade jordbrukarna. En EU-regering får inte behandla andra EU-medborgare hur som helst, säger Rupprechter.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab