Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 23.11.2024
 Grattis Yngve, Yngvar
10.10.2014 / Landsbygdens Folk
Åtta medlemsländer betalar saftiga mjölkböter
De tre övriga syndarna är Nederländerna, Irland och Cypern. I tillägg till den ordinarie kvoten överskred Nederländerna tilläggskvoten för direktförsäljning och måste därför betala en extra avgift på 918.000 euro.
De åtta länderna överskred tillsammans sina leveranskvoter med 1,469 miljoner ton mjölk. En majoritet av medlemsländerna stannade emellertid långt under ribban så att EU som helhet producerade 4,6 procent mindre mjölk än tillåtet.
Fjorton av medlemsländerna stannade mer än tio procent under sina kvoter. Bland dem noteras Finland med -12,8 procent och Sverige -21,4 procent. Bulgarien (-53,9 procent) och Rumänien (-44,5 procent) kom inte ens i närheten av sina tillåtna kvoter.
Kvotsystemet med anor från 1980-talet ska avskaffas den första april nästa år. I samband med 2008 års mellanöversyn av det senaste CAP-paketet kom medlemsländerna överens om att årligen höja kvoten med en procent för att göra övergången mjukare.
Flera viktiga mjölkproducerande medlemsländer, bland dem Tyskland, Österrike och Nederländerna, har krävt att straffavgiften för kvotöverskridningar måste sänkas på slutrakan inför avvecklingen av mjölkkvoterna.
Länderna visste redan på förhand att de måste räkna med höga straffavgifter. Regeringarna anser att böterna är oskäliga då kvotsystemet i vilket fall som helst avskaffas nästa år.
På begäran av de berörda medlemsländerna har frågan om sänkta straffavgifter varit uppe till behandling i rådet, utan resultat. En minoritet bestående av nio länder, bland dem Finland och Sverige, har blockerat förslaget.
Länderna har till och med försökt övertyga agrarkommissionär Dacian Cioloș att avgöra frågan till deras fördel utan omröstning i rådet. Men Cioloș har konsekvent gått emot nedsatta straffavgifter och betraktar frågan som slutbehandlad.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab