|
10.10.2014 / Landsbygdens Folk
Päronpest drabbade åländsk odlare
Hushållningssällskapets trädgårdsrådgivare Pernilla Gabrielsson, som ordnade äppelvisningsdagen, var med när päronpesten tidigare i somras hittades i samband med rutinkontroll i en åländsk päronodling.
– Men päronpesten är svår att skilja från fruktträdskräftan som redan finns på Åland. Det krävs nästan laboratorieanalyser för att man ska vara säker, förklarar Gabrielsson.
Och på onsdagsmorgonen kom alltså beskedet från livsmedelslaboratoriet Evira att det faktiskt handlar om päronpest. Sjukdomen har därmed enligt landskapsregeringen kommit till Åland och Finland sist av alla EU-länder.
Päronpesten hör till de skadligaste sjukdomarna som kan drabba äppel- och päronodlingar. Den har liknande symptom som fruktträdskräftan, men det handlar om två helt olika sjukdomar. Päronpest förorsakas av bakterien Erwinia amylovora, medan fruktträdkräften är en svampsjukdom.
Gemensamt för båda sjukdomarna är dock att den enda kända och effektiva bekämpningsmetotoden är att såga ner smittade träd och bränna dem tillsammans med alla andra träd inom cirka tio meters radie. Något fungerande växtskyddsmedel mot päronpest finns inte.
Hortonomutbildade Pernilla Gabrielsson ser det som mest troligt att päronpesten kommit till Åland via plantmaterialet, som främst tas från Belgien och Holland.
– Ändå finns det buffertzoner runt plantskolorna för att skydda dem, påpekar hon.
Päronpesten kan också spridas med vinden och via pollinerande insekter som bin och humlor. Humlor importeras till Åland, men däremot inte bin eftersom landskapet även av EU har erkänts som ett område som är fritt från det smittsamma och farliga varroakvalstret, som på ett par år slår ut hela bisamhällen.
Nu ska Evira tillsammans med landskapsregeringens växtskyddsinspektör Annika Hollsten utreda hur utbredd päronpesten redan är och besluta om vilka åtgärder som krävs för att bekämpa den och förhindra att sjukdomen sprider sig.
Landskapsagronom Sölve Högman som är byråchef vid landskapsregeringens jordbruksbyrå säger att Åland har en så kallad blankettlag, som innebär att den finländska lagen om växtsjukdomar gäller också på Åland. Men i den nya lag som nu gäller finns det inget stadgande om att drabbade odlare automatiskt får ekonomisk ersättning.
– Den saken avgörs enligt prövning och på Åland är det landskapsregringen som beslutar om eventuell ersättning. Men när rikslagen godkändes att gälla också på Åland ansågs det viktigt att det finns möjlighet till ersättning för drabbade odlare, påpekar Högman.
Päronpesten är inte farlig för djur och människor, men om sjukdomen sprider sig kan den förorsaka betydande ekonomiska skador på Åland som har ca 250 hektar yrkesmässig äppelodling.
Förutom äppel och päron är även bland annat häggmispel, rönn, hagtorn och oxbär viktiga värdväxter för päronpest. I ett pressmeddelande framhåller landskapsregeringen att päronpest är en farlig växtsjukdom därför att den är svår att utrota och även förorsakar betydande ekonomisk skada.
Närmare bestämmelser om hur päronpesten ska bekämpas på Åland ger landskapsregeringen då man känner till sjukdomens omfattning. En större kartläggning av päronpestens utbredning kommer att göras under våren/sommaren 2015.
– Bekämpningen av sjukdomen är av hög prioritet då Åland står för ca två tredjedelar av Finlands fruktproduktion, betonar landskapsregeringen i sitt pressmeddelande.
Symptom på päronpest är svarta och döda skott. Till sjukdomssymptomen hör att blommorna vissnar och blir mörkbruna eller svarta, oftast utan att falla av. Unga skott och kvistar vissnar och blir mörka.
Döda skott och löv blir kvar i träden och ser ut som om de brunnit (Fire blight på engelska). Frukterna mörknar, men blir kvar på träden och mumifieras. Sjukdomssymptomen syns bäst under hög- och sensommar.
Den som misstänker päronpest i sin odling eller trädgård på Åland ska anmäla detta till landskapsregeringens växtskyddsinspektör Annika Hollsten som nås via landskapsregeringens telefonväxel (018) 25000 eller på direktnumret (018) 25293 eller per e-post annika.hollsten@regeringen.ax.
|
|