Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 23.11.2024
 Grattis Yngve, Yngvar
3.10.2014 / Landsbygdens Folk
Alla bör vidta åtgärder för att afrikansk svinpest inte ska spridas till Finland
Trots att det har varit tystare kring smittan betonar Tirkkonen att hotet inte är över.
– Det finns fortfarande ett uppenbart hot att ASF kan spridas till Finland. Hotet växer ju närmare det kommer och fallet i norra Estland är definitivt ett bevis för att vi måste vara försiktiga i Finland, menar han.
Viruset kan inte spridas över Finska viken på egen hand, men med tanke på att Ryssland är drabbat finns det en risk för att det sprider sig till de östra delarna av Finland. Enligt Eviras webbsida har sjukdomen spridits i Ryssland med svintransporter, matavfall som innehållit viruset som svinen utfodrats med samt med vildsvin.
Smittan har förflyttat sig långa vägar till nya områden vilket huvudsakligen beror på att svinen har utfodrats med kontaminerat matavfall. Viruset kan också spridas med kontaminerad djur- eller fodertransportutrustning.
Evira påpekar vidare att det är möjligt att vildsvin som kommer in i Finland över östgränsen kan föra in smittan till Finland. Evira uppmanar därför alla svinhållare att säkerställa nivån på gårdens smittskydd. Försök förhindra all direkt eller indirekt kontakt, till exempel via bete eller foder, mellan vilt levande vildsvin och svindjur som hålls som husdjur.
Svingårdarna ska vara skyddade från vilt levande vildsvin på de områden där det är mest sannolikt att vildsvin rör sig över ryska gränsen till Finland. Detta område sträcker sig enligt Eviras uppskattning cirka 100 kilometer in från östgränsen, och i norr upp till Lieksas norra gräns, skriver man på sin webbsida.
Atria har under våren och hösten ordnat seminarium för sina producenter och delgett information om pesten ifråga. Ett virus som kan ha stora konsekvenser för en svinproducent om anläggningen drabbas.
– Om ett fall inträffar måste hela besättningen avlivas och djurtransporterna stannar. Produktionen skulle stanna direkt för att hindra att sjukdomen sprids. Konsekvenserna skulle vara allvarliga både för den inhemska kötthandeln och exporten, konstaterar han.
Något som påvisar vikten av försiktighet är att Atria sedan en månad har infört reseförbud för personalen till länder som har drabbats av ASF.
– Koncernen har ansett det nödvändigt att vi inte reser till drabbade områden, vilket jag tycker är bra, säger Tirkkonen.
Den största risken är att ASF sprids hit genom djur-, person- och fordonstrafik. ASF drabbar både vildsvin och produktionsdjur och sprids lätt och finns i alla kroppsekret och sprids via direkt kontakt och indirekt.
– ASF kan spridas indirekt via personer, fordon, arbetsredskap, kontaminerat foder, kött- och ovärmebehandlade köttprodukter (till exempel salami) och matavfall, vilket har varit fallet i Ryssland.
Tirkkonen betonar vikten av att producenter som har arbetskraft från de drabbade länderna att informera arbetarna om riskerna. Det mest grundläggande är att arbetarna inte har med livsmedel hemifrån, till exempel råa köttprodukter. Även all kontakt med husdjur eller vildsvin måste undgås under hembesöket.

– Om de har kommit i kontakt med köttet och inleder arbetet i anläggningen och rör en gris kan smittan spridas. Det kan räcka med en kontakt. Jag vill påtala vikten till alla köttproducenter att de är informerar sina anställda om de har vistats i ett drabbat land. Alla måste följa 48-timmarsregeln samt ta en runda i bastun före inträde till sin husdjursarbetsplats, säger han.
Han påpekar också att pälsfarmare som har invandrad arbetskraft ska informera sina anställda om riskerna.
– Pälsdjuren kan inte smittas, men det finns en risk att viruset kommer in via pälsnäringen och sprids vidare till svingårdar på omvägar om alla inte är försiktiga. Ett sätt att gardera sig mot viruset är att nyrekryteringen av grisar sker endast från Sikava. Onödiga transporter till anläggningen ska undvikas.
– Gällande personer som besöker gårdarna ska de endast bestå av anställda. Undvik gäster och för journal över alla besök. Det är också viktigt att ha en fungerande smittospärr med skyddskläder, förklarar Tirkkonen.
Gällande fordonstrafiken betonar han att körrutterna indelas så att ren och smutsig trafik inte korsas. Det gäller uttryckligen foder- och gödseltransporter samt nya djur och kadaver.
– Kadaverbevaringen och transporten bör ske så långt från produktionen som möjligt.
En annan mycket viktig kategori är jägare som har varit på jakt i drabbade länder. Som exempel är det många finländare som jagar vildsvin i Estland.
– Många tar med sig jakttroféer eller kött hem från resan, men det borde inte förekomma alls. Om man absolut måste fara på jakt till riskområden måste all utrustning, fordon och även hundar tvättas ordentligt efter jakten redan i utlandet före hemresan.
– Personer med kontakt till husdjursnäringen borde undgå jaktresor till riskområden. Jägarna måste ta det här på allvar för de kan rasera framtiden för en hel näring om de inte är uppmärksamma.
Evira, AVI och Tirkkonen uppmanar alla som misstänker förekomst av smittan direkt kontaktar veterinär. Symptom kan vara aptitlöshet, sömnighet, feber, rinnande ögon, plötsligt ökad grisdöd.
Mer information hittas på www.evira.fi, www.ett.fi och www.oie.int.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab