Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
26.9.2014 / Landsbygdens Folk
EU stoppar stödet för lagring av ost
Förvaltningskommittén beslöt i början av september att införa EU-stöd för privat lagring av smör, ost och mjölkpulver. Tanken var att underlätta det svåra läget för länder med stor export av mejeriprodukter till Ryssland.
Stödmodellen var i första hand avsedd för medlemsländer med Ryssland som enda stora exportmarknad, såsom Finland och de baltiska länderna. Stora ostproducenter med export till Ryssland hörde också till målgruppen, bland dem Tyskland, Polen och Holland.
Under de senaste dagarna har oproportionellt många stödansökningar lämnats in från medlemsländer som inte motsvarar de ursprungliga avsikterna med stödet. Länderna har aldrig exporterat nämnvärda mängder ost till Ryssland, noterar kommissionen.
Kommissionen kommenterar kort att den nya stödordningen inte förefaller ändamålsenlig för marknadsstörningar till följd av det ryska förbudet. Därför måste den hävas. Av texten framgår inte om kommissionen planerar en ändrad version.
Stödet för privat lagring av ost har därmed stoppats i förtid. Enligt den ursprungliga tidtabellen skulle ansökningstiden löpa ända till slutet av året.
Ansökningar som har inlämnats fram till den 22 september kommer ännu att beaktas. Ifall de ansökningar som redan har lämnats in överskrider taket på 155.000 ton, minskar stöden proportionellt.
Stödet för privat lagring av smör och mjölkpulver förblir i kraft. Kommissionen måste nyligen också avbryta grönsaks- och fruktstöden, eftersom den stora mängden ansökningar hotade att länsa budgeten.
Polska odlare hade lämnat in ansökningar för mellan dubbelt och femdubbelt större mängder än Polens gängse exportvolymer till Ryssland. Nu har reglerna ändrats så stödet till ett medlemsland måste stå i proportion till landets fjolårsexport till Ryssland.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab