|
26.9.2014 / Landsbygdens Folk
Arga grönsaksodlare löpte amok i Frankrike
Därefter antändes bildäck och lastpallar, som slängdes in i byggnaderna. De båda förvaltningsbyggnaderna vandaliserades och brann delvis upp. Enligt stadens politiker måste den endast två år gamla skattebyrån sannolikt rivas, då taket hotar att störta in.
Flera lokalpolitiker betecknar händelserna som skräckinjagande. Stadens borgmästare Agnés Le Brun uppger att myndigheterna stod hjälplösa, eftersom inga polisstyrkor fanns i närheten.
Bondeupplopp har en lång tradition i Frankrike, där man ännu minns bonderesningen Jacquerie under hundraårskriget år 1358. Men denna gång var protesterna ovanligt våldsamma. Bönderna hindrade till och med brandkåren från att ingripa.
Den franska premiärministern Manuel Valls gick ut med häftig kritik mot demonstranterna. Han lovade att de ansvariga ska ställas inför rätta. Men en lokal producentförening hade större förståelse för det inträffade.
Enligt producentorganisationen i departementet Finistère var upploppet ett uttryck för en växande förtvivlan bland odlarna. Den tilltagande importen av billiga utländska grönsaker har sänkt prisnivån så mycket att den inhemska produktionen måste säljas med förlust.
Rysslandsbojkotten har ytterligare försämrat situationen. Dessutom har bönderna fått nog av att ständigt påtvingas krångliga regler, obegripliga avgifter och stigande skatter.
Borgmästaren i Morlaix uppger att hon redan länge har varnat för den explosiva situationen. Bönderna är hårt pressade av sociala avgifter, skatter och växande skulder, men det intresserar inte den socialistiska regeringen i Paris.
Den nationella franska producentorganisationen FNSEA tar avstånd från själva upploppet men varnar för att situationen bland odlarna är ohållbar. Våldet återspeglar den frustration och ångest som jordbrukarna känner i dag, säger FNSEA-ledaren Xavier Beulin.
Jordbruksminister Stephane Le Foll anser att våldsamheterna inte kan försvaras. Han har sammankallat ett möte med den lokala producentorganisationen Sica, som hade arrangerat demonstrationen.
Trots alla löften om diskussioner kommer spänningen att stiga på landsbygden. Det ser inte bra ut, säger FNSEA.
I Bretagne har nästan tiotusen arbetsplatser inom jordbruket försvunnit det senaste året. Producentorganisationer och fackföreningar har regelbundet arrangerat demonstrationer som inte sällan har eskalerat till våldsamma upplopp.
För några månader sedan protesterade jordbrukare och lastbilsförare i röda mössor mot en ekoskatt för lastbilar. Demonstranterna förstörde bland annat några betalningsstationer för vägavgifter.
Den ekonomiska situationen har skärpts i Frankrike. Förutom jordbrukarna protesterar bland annat jurister, taxichaufförer, läkare och piloter mot president François Hollandes planerade avregleringar, som berör ett stort antal branscher.
Hollande lovade för några månader sedan att inte höja skatterna ytterligare. En växande del av befolkningen har stora svårigheter att betala sina skatter.
|
|