|
26.9.2014 / Landsbygdens Folk
Spannmålsodlingen i akut ekonomisk kris
Spannmålspriserna har under sommaren och hösten sjunkit kraftigt och var senast så här låga år 2010. Någon snabb prishöjning är heller inte i sikte, åtminstone inte för foderspannmål. Möjligen kan brist på kvalitetsspannmål ge ett något högre pris för t.ex. kvalitetsvete.
De ihållande regnen i mitten av augusti innebar betydande kvalitetsförluster och höga skörde- och torkningskostnader för de nyländska odlarna. Det kan vara skäl att testa grobarheten i tilltänkta utsädespartier i god tid. För att väcka spannmålet ur groningsvilan kan man nu på hösten sätta en påse utsäde i frysen för en tid.
Höga kostnader och låga försäljningsinkomster på grund av den låga prisnivån och kvalitetsförlusterna innebär likviditetsproblem för odlarna. Problemen späds på ytterligare om tidtabellen för stödutbetalningarna från år 2015 skjuts fram. Odlarna motsätter sig kraftfullt senareläggning av stödutbetalningarna. I det här läget finns det heller ingen förståelse för prishöjningar på gödsel.
Spannmålsutskottet framhåller att det är skäl att på gårdarna noggrant överväga eventuella investeringar samt betalningsförmågan och lönsamheten i samband med arrenden och köp av tilläggsmark.
Ifall man har behov av tilläggsfinansiering eller om man står inför betalningssvårigheter är det skäl att kontakta banken i möjligast god tid för att diskutera villkoren. För såväl räntestöds- som övriga lån kan det vara möjligt att vid behov komma överens om amorteringsfrihet.
NSP:s spannmålsutskott framhåller att odlarstyrd export av spannmål är en möjlighet för att åtminstone i viss mån kunna påverka prisnivån. Den utredning som på utskottets initiativ gjorts om odlarstyrd export, hamnar och lager, visar att det finns goda möjligheter till export från NSP:s område.
- Då upp till en tredjedel av spannmålen som kommer ut på marknaden behöver exporteras gäller det nu för odlarna att visa att man har beredskap att själva satsa på export. Det innebär att även kontraktskulturen måste ändras så att odlarna förbinder sig att verkligen leverera, betonar spannmålsutskottets ordförande Bengt Nyman. De här frågorna fortsätter man att jobba aktivt med under hösten inom utskottet och SLC.
|
|