Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 4.12.2024
 Grattis Barbro, Barbara
19.9.2014 / Landsbygdens Folk
EU och Ukraina antog handelsavtal
Det politiska avtalet innebär också att Ukraina måste genomföra reformer och respektera demokratiska principer, mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen.
Själva frihandelsavtalet mellan EU och Ukraina siktar på att integrera marknaderna genom att avveckla importtullar och andra restriktioner. På särskilt känsliga områden, exempelvis inom handeln med jordbruksprodukter, gäller begränsningar och övergångsperioder.
För att kunna träda i kraft måste associeringsavtalet först godkännas av de 28 medlemsländerna. Hittills har sex medlemsländer ratificerat avtalet och det kan dröja flera år innan processen är slutförd.
Handelsavtalet skulle ursprungligen ha trätt i kraft i november detta år. Ukraina och Ryssland har ändå kommit överens om att skjuta upp det provisoriska ikraftträdandet till slutet av år 2015. Syftet är att mildra Rysslands oro och stöda fredsprocessen.
Trots senareläggningen behåller EU de ensidiga handelslättnaderna mot Ukraina som redan har införts. Ukraina kan däremot fortsätta att ta ut importtullar på EU:s varor.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab