|
12.9.2014 / Landsbygdens Folk
EU utreder stödpengar för sanktionsdrabbade
Bland annat vill man undersöka alla möjligheter som står till buds inom den fleråriga budgetramen. Fonder utanför den gemensamma jordbrukspolitiken kan möjligen användas för ändamålet.
Producentorganisationerna Copa och Cogeca hade inför mötet krävt kraftigare stödåtgärder. Cioloș betonade att EU:s prisstöd i viss mån har stabiliserat prisnivån på de mest utsatta produkterna. Men åtgärderna är inte tillräckliga, medgav han.
Enligt kommissionen skulle exportbidrag för de berörda produkterna inte leda någon vart. De kompensationer som infördes år 2008 för att mildra mjölkrisen hade inte avsedd effekt. Exportstöd är ingen automatik för att öka avsättningen.
Enligt Cioloș utreder kommissionen alla möjligheter att betala riktade stöd till enskilda producenter som har drabbats. Detta förutsätter emellertid att medlemsländerna ställer upp för att leverera beräkningar och nödvändiga analyser.
Ministrarna gav sin erkänsla för den snabba organisationen av marknadsstabiliserande åtgärder. Men de räcker inte för att tackla de enorma problem som producenterna står inför.
Några konkreta detaljer beslöts inte vid det extraordinära ministermötet. Ministrarna diskuterade inte heller några konkreta belopp. Först ska medlemsländerna lägga fram fakta som visar hur stort stödbehovet är på olika håll.
Polen, de baltiska länderna och Finland förlorar procentuellt mest genom exportraset för ostar och andra mejeriprodukter. EU:s sydliga och östliga länder drabbas framför allt av Rysslands importstopp av frukt och grönsaker.
Vid mötet utbytte Finlands jordbruksminister Petteri Orpo åsikter med sina ministerkolleger från Polen, Estland, Lettland och Litauen. Orpo uttalade sig optimistiskt om kommissionens gynnsamma inställning till stöd som riktas direkt till producenterna.
EU-parlamentets jordbruksutskott har uppmanat det italienska ordförandeskapet att stärka insatserna för att hjälpa utsatta jordbrukare. I sitt svar lovade Maurizio Martina att fatta raska beslut.
Enligt Martina vill EU också ta lärdom av det inträffade för att reagera snabbare och effektivare på liknande kriser i framtiden.
Medlemsländernas jordbruksministrar kommer att följa upp frågan vid sitt ordinarie möte i slutet av september. Kommissionen fick i uppdrag att söka fram lösningar inom sina kompetensområden.
Under tiden fortsätter medlemsländernas jordbruksexperter att träffas en gång i veckan för att följa upp läget.
|
|