Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 22.11.2024
 Grattis Cecilia
29.8.2014 / Landsbygdens Folk
Rysslandshandeln präglade budgetmanglingen
- Vi söker efter lindrande åtgärder inom de sektorer som sanktionerna drabbar, till exempel jordbruket, sade Alexander Stubb vid presskonferensen i onsdags.
I det sammanhanget kan nämnas att jord- och skogsbruksminister Petteri Orpo (saml) tidigare har föreslagit ett uppskov av den minskning med 55 miljoner euro i budgeten för 2015 som regeringen tidigare beslutat om i budgetramarna. Det handlar i första hand om nationella stödpengar.
Från producentorganisationerna har man fört fram ett förslag om att återinföra förhöjda återbäringar på bränsleacciser för jordbruket. De förhöjda återbäringarna har upphört att gälla från och med i år.
Det lär dock finnas ett politiskt tryck åtminstone från de gröna på att beskatta energi och det är ovisst om det kommer att ske en lindring på den punkten.
Vilka beslut regeringen stannade för i de här frågorna torde ha klarnat senare i går, budgetmanglingens andra dag, efter LF:s pressläggning.
Själva budgetpropositionen ges offentlighet om ett par veckor.
Ännu under onsdagen kom det väldigt litet fram om detaljerna kring anslagen i de enskilda momenten.
- 99,5 procent av budgeten är ganska långt fastslagen och nu måste vi försöka hålla oss till de ramar som finns, sade Alexander Stubb som svar på en av journalisternas frågor.
- Helheten förutsätter nedskärningar, i fall vi måste ta tilläggslån får vi se, men utgångspunkten är att vi inte ska göra det.
När det gäller skattetrycket svarade försvarsminister Carl Haglund på en fråga, att det säkert finns många som tycker att skattelättnader skulle vara bra för att öka köpkraften.
- Men de minskar å andra sidan statens inkomster och vi har sett att effekterna av tidigare skattelättnader delvis har uteblivit. Det betyder också att statens inkomster är ganska viktiga. Tyvärr tycker jag inte det finns speciellt stora möjligheter att på kort sikt sänka skatter även om det säkert skulle vara uppmuntrande för ekonomin att göra det.
I den färska rapporten om de ekonomiska konsekvenserna av EU:s sanktioner mot Ryssland och Rysslands motsanktioner som regeringen behandlade onsdag förmiddag, kommer det bland annat fram att det ryska importförbudet minskar Finlands livsmedelsexport till det östra grannlandet till mindre än en fjärdedel av den normala nivån. Den största omedelbara inverkan är på mjölksektorn.
Rapporten hänvisar också till exporten av svinkött som 2013 hade ett värde på 12 miljoner euro. Denna export har legat nere sedan början av året, då Ryssland införde importstopp på grund av svinpest hos två vildsvin i Litauen.
Rapporten konstaterar vidare att livsmedel från EU som är underkastade sanktioner, i fortsättningen kommer att riktas till den inre marknaden och även söka sig till andra marknader.
När det gäller handeln överlag räknar man med att de ryska motsanktionerna sänker Finlands bruttonationalprodukt med högst cirka 0,1 procent.
Till saken hör att handeln med Ryssland har minskat en hel del också innan Ryssland beslöt att verkställa motsanktioner. Rapporten konstaterar således även att Rysslands ekonomiska tillväxt har minskat oberoende av sanktionerna redan med början från 2013. Det har också inverkat på den ekonomiska tillväxten i Finland.
Redan i maj var till exempel Finlands export cirka 6 procent mindre än i maj i fjol. I juni i år var Rysslands import cirka 18 procent mindre än under juni i fjol.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab