Den nuvarande växtskyddslagen kommer att ersättas av en lag om skydd av växthälsan. Syftet med förnyelsen är att modernisera lagen med hänsyn tagen till de ändringar som följer av grundlagsreformen samt att förtydliga föreskrifterna om tillsyn och förebyggande av brott. Avsikten är att lämna lagförslaget till riksdagen fredagen 12.7. Den nya lagen träder i kraft sex månader efter att lagen godkänts.
Den nuvarande växtskyddslagen trädde i kraft i början av år 1995. Lagstiftningens syfte var att se till att vissa bestämda växtskadegörare inte sprids i Finland med förorenade växter, växtprodukter eller andra varor. Lagen avser åtgärder genom vilka en god växthälsa bevaras samt genom vilka skadegörare bekämpas och hindras från att spridas.
Liksom i den nuvarande lagen kräver lagförslaget att en person, som yrkesmässigt utövar marknadsföring avseende produktion, marknadsföring, lagring och import av växter, växtprodukter eller andra varor som kan medföra att skadegörare lätt kan spridas, registreras i växtskyddsregistret hos Kontrollcentralen för växtproduktion. Jord- och skogsbruksministeriet bibehåller befogenheten att genom förordning reglera vilka växter, växtprodukter och övriga varor som registreringskravet berör.
Angivna växter, växtprodukter och andra varor som eventuellt kan sprida skadegörare får även i fortsättningen endast marknadsföras om de är försedda med växtpass och importeras med växthälsointyg eller andra utfärdade intyg angående växthälsan.
Växtskyddets myndighetsorganisation bevaras enligt förslaget nästan som tidigare, men stadgandena angående organisationen förtydligas. Huvudansvarig tillsynsmyndighet är fortsättningsvis Kontrollcentralen för växtproduktion. Kontrollcentralen assisteras i tillsynen av arbetskrafts- och näringslivscentralernas landsbygdsavdelningar samt av bemyndigade inspektörer, med vilka avses endast sådana personer som inte tillhör myndighetsorganisationen och som inte genom sin tjänst har befogenhet att utföra kontroller. Enligt förslaget kan även tullverket utöva tillsyn vid import vid sidan av Kontrollcentralen för växtproduktion enligt avtal som upprättas separat. Den allmänna styrningen och övervakningen av lagens verkställande utförs av jord- och skogsbruksministeriet.
Från stater utanför EU importeras till Finland årligen 1500-2000 godsförsändelser som kan ha betydelse för spridningen av skadegörare. Antalet utfärdade importförbud för försändelser från länder utanför EU varierar från under tio till några hundra per år.
Under åren 1997-2000 har mer än 700 föreskrifter om bekämpning av skadegörare utfärdats för odlingar i vårt land. De flesta av dessa avsåg ljus ringröta och gul potatiscystnematod på potatis.
Närmare information lämnas av:
lantbruksrådet Päivi Mannerkorpi, jord- och skogsbruksministeriet, tfn (09) 160 52692 överinspektör Tiina-Mari Martimo, jord- och skogsbruksministeriet, tfn (09) 160 52916 överinspektör Annukka Nurmi, jord- och skogsbruksministeriet, tfn (09) 160 52785